BUX
41002

Ősszel jön az új napenergiás pályázat

Várhatóan októberben írja ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a napenergiát hasznosító, használati melegvíz előállítását biztosító berendezések beszerzését és beépítését támogató pályázati konstrukciót.

NAPI, 2011. augusztus 25. csütörtök, 16:59

A közel hárommilliárd forintos keretösszegre családi házak és legfeljebb 12 lakásos hagyományos építésű társasházak pályázhatnak - jelentette be Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár.

Az épületállomány energiafelhasználásának hatékonyabbá tételével csökkenthető Magyarország széndioxid-kibocsátása, mérsékelhető az ország energiafüggőssége, a lakossági energiafogyasztás és ezen keresztül a rezsiköltségek nagy része is - tette hozzá az államtitkár.

A világban jelenleg az energiaipar és az energiagazdaság forradalma zajlik, ezért a klíma- és energiapolitika prioritásként kezelése nem csak pénzügyi, hanem gazdaságfejlesztési kérdés is. Az EBRD tanulmánya szerint Magyarország már közel áll a világ élvonalához a karbonszegény gazdaságra történő áttérés folyamatában, de - mint arra Bencsik felhívta a figyelmet - még bőven van elvégzendő feladat.