Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tíz ember életét követelő vörösiszap-katasztrófa ügyét tárgyaló Németh Miklós bíró az ítélkezési szünet előtt, július elején tart három tárgyalási napot, s e napokon, az eddigiekhez hasonlóan, iratismertetés lesz. Ítélet az idén, késő ősszel várható az ügyben - tájékoztatta a napilapot Havasiné Kulcsár Petra, a Győri Törvényszék sajtószóvivője.

A vörösiszap-katasztrófa 2010. október 4-én következett be, amikor a Mal Zrt. ajkai telephelyén átszakadt egy zagytározó gátja, és a kiömlő több millió köbméter lúgos lé elöntött több települést. Tíz ember életét veszítette, és több százmilliárd forintos kár keletkezett.

A vörösiszapperben 2016. január végén, több mint háromévnyi tárgyalássorozat után hozott elsőfokú ítéletet a Veszprémi Törvényszék, s bűncselekmény hiányában felmentette mind a tizenöt vádlottat. Az ügy a Győri Ítélőtáblára került, amely hatályon kívül helyezte az első fokon meghozott ítéletet, és új eljárást rendelt el.

A megismételt elsőfokú eljárásban a Győri Törvényszék jár el, mert bár a táblabíróság határozatával az elsőfokú ítéletet meghozó Veszprémi Törvényszékre utalta vissza az ügyet, a bíróság jelezte: nincs olyan bírája, aki ne lenne valamilyen oknál fogva érintett az ügyben.

A megismételt eljárásban eddig nem történt módosítás a vádat illetően, ugyanakkor a bizonyításfelvételtől függően az ügyészségnek lehetősége nyílik arra, hogy az eljárás során módosítsa azt. Az eddigi tárgyalási napokon az előző elsőfokú eljárás iratainak ismertetése történt meg, valamint az elsőrendű vádlott, Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója tett vallomást a bíróságon.