Ősszel nagy változás jön a kórházakban

Hamarosan megérkezhetnek a kancellárok a kórházak élére annak ellenére, hogy az egészségügyi tárca nem szeretne ilyen pénzügyi vezetőket az intézmények élén látni.
Komócsin Sándor, 2018. július 6. péntek, 08:50
Fotó: Shutterstock

Kora ősszel megérkezhetnek a Varga Mihály pénzügyminiszter által jelzett költségvetési biztosok a kórházakhoz - írja a Népszava. A megvalósítással kapcsolatban egyelőre három koncepció verseng egymással: az elsőben valamennyi intézményhez küldenének költségvetési felügyelőt.

A második javaslat szerint egy adott területen lévők, azaz több kórház kapna közös kancellárt. A harmadik javaslat, hogy csak azokba az intézményekbe delegálna a kormány kincstári szakembert, amelyeknek lejárt adóssága több mint az éves bevételük tíz százaléka. Az utóbbi esetben a költségvetési felügyelő kirendelését megelőzné egy átfogó pénzügyi átvilágítás, mellyel górcső alá vennék valamennyi intézményben a gazdálkodási folyamatokat.

Varga 2015 májusában már burkoltan megfenyegette az eladósodott intézményeket, mondván: "ha egy kórházigazgató fedezet nélküli vállal kifizetéseket, az költségvetési csalás, ha lefordítom magyarra". Bár elvben egyetlen kórházi főigazgató sem írhatna alá fedezetlen megrendelést, a gyakorlatban nemigen tehet mást, hiszen 1996 óta minden évben néhány havi pénz hiányzik a kasszából. Ezt a hiányt a beszállítók finanszírozzák azzal, hogy hitelbe adnak szinte mindent a kórházaknak.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kanri, 2018.07.06 13:27

@granatvirag: inkább patológus kellene, mert az emberek többsége megdöglik a kórházban...gyakran már a várakozás közben. De persze ez a sok tetves fityeszest nem érdekli....de majd ha esetleg bekerül oda.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

granatvirag, 2018.07.06 12:23

minek ide kancellár, inkább modern gépek, pénzbeli támogatás kellene, de úgy látszik még van fidesses patkány akinek kell a milliós fizetés munka nélkül
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html