Kora ősszel megérkezhetnek a Varga Mihály pénzügyminiszter által jelzett költségvetési biztosok a kórházakhoz - írja a Népszava. A megvalósítással kapcsolatban egyelőre három koncepció verseng egymással: az elsőben valamennyi intézményhez küldenének költségvetési felügyelőt.

A második javaslat szerint egy adott területen lévők, azaz több kórház kapna közös kancellárt. A harmadik javaslat, hogy csak azokba az intézményekbe delegálna a kormány kincstári szakembert, amelyeknek lejárt adóssága több mint az éves bevételük tíz százaléka. Az utóbbi esetben a költségvetési felügyelő kirendelését megelőzné egy átfogó pénzügyi átvilágítás, mellyel górcső alá vennék valamennyi intézményben a gazdálkodási folyamatokat.

Varga 2015 májusában már burkoltan megfenyegette az eladósodott intézményeket, mondván: "ha egy kórházigazgató fedezet nélküli vállal kifizetéseket, az költségvetési csalás, ha lefordítom magyarra". Bár elvben egyetlen kórházi főigazgató sem írhatna alá fedezetlen megrendelést, a gyakorlatban nemigen tehet mást, hiszen 1996 óta minden évben néhány havi pénz hiányzik a kasszából. Ezt a hiányt a beszállítók finanszírozzák azzal, hogy hitelbe adnak szinte mindent a kórházaknak.

A fotó forrása: Shutterstock