Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A geotechnikus szakértők a gátszakadás okait tárták fel, lényegében az ő szakvéleményükön alapul a vádirat. A gond az, hogy egyikük sem igazságügyi szakértő: a nyomozó hatóságok a szabályos utat megkerülve kérték fel őket.

Dr. Farkas József a vörösiszap-katasztrófa után kapott egy telefont, hogy kísérje el a miniszterelnököt és a belügyminisztert a helyszínre, és autót küldtek érte. Később az ő fiaival közös cége készítette a laborvizsgálatokat, jóval a szakértői kirendelésük előtt.

Dr. Nagy Lászlót Papp Csaba rendőrezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda főosztályvezetője vitte magával, és nem szakértőként, hanem az árvízvédelmi törzs résztvevőjeként volt jelen.

Vagyis a szakvéleményük kialakítását mindketten azelőtt megkezdték, hogy arra szabályos felkérést kaptak volna.

A szabályok szerint először az igazságügyi szakértői névjegyzékből, aztán a feljogosított szervezet listájából kell szakértőt kirendelni, és csak akkor lehet eseti szakértőt felkérni, ha e kísérletek sikertelenek voltak.

A bíróság szerint szabálytalanul felkért szakértők miatt sérültek a vádlottak jogai. Farkas Józsefet mint szakértőt a tárgyalást vezető bíró hétfőn kizárta, az általa készített szakvéleményeket a bíróság figyelmen kívül hagyja. Nagy László ügyében később döntenek - írja az Index.