Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Néhány milliárd forintot már kifizetett az Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV ) Zrt. a Fővárosi Közterület-fenntartónak (FKF) - tudta meg a Népszava a két cégtől. Azután közölték ezt, hogy a 24.hu megírta: a köznyelvben csak "kukaholdingnak" nevezett állami ernyőcég, az NKHV nyár közepére már 13 milliárd forinttal tartozott a FKF-nek, a kintlevőség pedig már olyan mértékű, hogy az a fővárosi cég működését veszélyezteti.

Az FKF nem közölte, hogy pontos mennyit fizetett az NHKV, de azt hangsúlyozta: az utalás nyomán "működése biztosított". Kérdés, meddig, illetve hogy az állami holding régóta halmozódó kintlévőségei egy ponton nem rántják-e magukkal az egyre gyengébb bőrben lévő helyi, önkormányzati szolgáltatókat.

Az önkormányzati-állami hulladékszállítási szektor az első mélyütést a 2013-as rezsicsökkentés során kapta, amikor minden ellátónak tizedével kellett csökkentenie a díjat. A tarifa azóta se változott. Ezután a kukaszámlák beszedésére megalapították az NHKV-t, amely azonban átláthatatlanul vagy egyáltalán nem oszt vissza bevételeiből az ellátást ténylegesen végző helyi, köztulajdonú vállalkozásoknak. Ezért ezek úgy próbálnak lavírozni, hogy csökkentik a szelektív hulladékszigetek és a hulladékbegyűjtő körútjaik számát.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu