Veszélyes pályán halad a nyugdíjrendszer

A jelenlegi demográfiai trendek alapján mindenképp szükséges félretenni, anélkül jó eséllyel nem biztosított az időskori megélhetés.
Rácz Gergő, 2020. október 31. szombat, 18:56
Fotó: Napi.hu

Akár már 2050-ben elérheti a 200 százalékot a magyar öregedési index a legfrissebb előrejelzések szerint, vagyis demográfiai változások nélkül sokkal több nyugdíjast kell eltartania az aktív dolgozóknak - áll a K&H Bank kutatásában.

A hosszabb távú öngondoskodásnak ma kiemelt szerepe van az elmúlt évtizedekben kialakult trendek miatt. A nemzetközi statisztikai intézetek mellett a KSH által mért úgynevezett öregedési index azt mutatja meg, hogy száz 14 év alatti lakosra hány 65 éves vagy annál idősebb ember jut egy-egy térségben vagy országban.

A globális öregedési index a múlt század közepén - az 1950-es években - 14-15 százalék körül mozgott, azóta fokozatosan emelkedik, már megközelítette a 37 százalékot, a legújabb előrejelzések szerint 2050-ben pedig 75 százalékra növekedhet. Európában magasabb a mutató, már 2010-ben átlépte a 100 százalékot.

A magyar mutató követi az európai indexet, 2020-ban közel 140 idős ember jutott 100, 14 év alattira, a 200 százalék körüli értéket pedig Magyarország 2050-ben érheti el, amennyiben nem történik komolyabb demográfiai fordulat.

Az elöregedés azért fontos tényező, mert sokkal több nyugdíjast kell eltartania kevesebb dolgozónak. Éppen ezért is fontos az időben elkezdett hosszú távú takarékoskodás, hogy ne csak az állami nyugdíjellátásra számíthassanak az érintettek időskorukban.

A felmérés szerint a mai 30-59 éves korosztály úgy látja, hogy a kényelmes nyugdíjas évekhez legalább havi 215 ezer forint bevételre lesz szükségük. Ahhoz, hogy legalább ezt az összeget elérjék nyugdíjas éveikre, várhatóan szükség lesz az állami juttatások kiegészítésére is. A felmérés alapján az is kiderült: 101 ezer forint az az összeghatár, amely alatt már egyáltalán nem lehet megélni, 150 ezer forintból pedig csak szűkösen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gtri, 2020.11.01 22:05

@krix12:

"1. mennyi idő megemelni a járadék %-át? Kb. 1 délután..."

Hehehe. 2022-ben választások lesznek. Addig bizony a kormánynak nem fog eljönni az a délután.
Fogadjunk Krix12 hogy még jövőre sem jön el az a délután. Megjegyeztem a mai dátumot és jövő novemberben majd emlékeztetem, hogy mit hitt 2020 november 1-én. :)
Hinni bárki hihet. Matolcsy is azt hitte márciusban, hogy 2%-al növekedni fog a járvány ellenére is a magyar gazdaság idén. Elég poshadt lehetett a hite, mert nagyon nem jött be az amit hitt.

2.
"Mert ha nem akarsz +dögleni, akkor fizetned kell magadnak nyugdíjat meg TB-t egy biztosítónál és máris ugrott a fizetésed 40-60%-a...
(Ekkor lakbért még nem fizettél...)
De boldog lehetsz mert csak 7% ÁFA van!
:D"

Igen, milliószámra haltak meg az emberek az USA-ban mondjuk 2018-ban, mert nem tudták fizetni a kórházi kezelésüket. :) Hol lehetett 2018-ban olvasni az utcán haldokló amerikaiak tömegéről, akiket nem láttak el a kórházak? :):)

3.
"miért fáj az neked ha "kipótolják"? Ezért állam az állam vagy nem? Ha kell segít..."

Ment a hazudozás amikor a magánnyugdíjpénztárakat megszüntették, hogy azért van erre szükség, mert a magánnyugdíjpénztárak hiányt okoznak az állami nyugdjrendszerben. A hiányt pedig az államnak kell kipótolni.
Na, most ugyanez történik, pedig a magánnyugdíjpénztárak egy fillér hiányt sem okoznak az állami nyugdíjrendszerben. Mégis 446 milliárdos állami juttatás kell a nyugdíjalapnak. Magyarán a dolgozók és a cégek nyugdíjbefizetései nem fedezik a nyugdíjkiadásokat.
3000 milliárd elzabrálása után ugyanott van a "megmentett" állami nyugdíjrendszer, mint korábban. Csak ennyi a baj.

4.
"a magánnyugdíjpénztárakat azért kellett megszüntetni, mert miattuk a költségvetésnek kellett kiegészítenie az állami nyugdíjalapot"
"Ja-ja, kiloptátok a pénzt a TB-ből és azt mondtátok, hogy az a tiétek. Kb. ez olyan mintha én nem fizetnék ÁFA-t, mert azt állítanám, hogy az az enyém..."

Legyünk pontosak Krix12: Azt HAZUDTA a fidesz, hogy a magánnyugdíjpénztárakat azért kellett megszüntetni, mert miattuk a költségvetésnek kellett kiegészítenie az állami nyugdíjalapot.
Nos, miért is kell a költségvetésnek jelenleg, amikor csak és kizárólag minden dolgozói és céges befizetés az állami nyugdíjalapba kerül (egy petákot sem kapnak a magánnyugdíjpénztárak), kiegészítenie az állami nyugdíjalapot 446 milliárdocskával egy évben?
Most csak a fidesz lophatja ki a pénzt a TB-ből, senki más. Szóval: A fidesz jelenleg lop a TB-ből. :) Ha régen csak lopás miatt lehetett hiány, akkor most is csak a lopás lehet a hiány oka. 446 milliárdot lop a fidesz egy év alatt a TB-ből. Nem semmi!

5.
""A befizetések semmire sem elegendőek"
Ez csak akarat kérdése."

Amíg nincsen egyensúlyban a nyugdíjalap, addig kijelenthetem, hogy nincs meg az akarat? Szerintem igen. És jelenleg sincs, sőt jövőre sem lesz egyensúlyban a nyugdíjalap. Szóval nagyon úgy néz ki, hogy nincs akarat. És jönnek a választások, úgyhogy 2022-ig nem lesz akarat, nagyon nem.

6.
"Van itt pénz mindenre csak a qurva kapitalista rendszerekben nem lehet nevén nevezni."

Már mióta mondjuk, hogy van itt pénz mindenre ami Orbán kedvencei közé tartozik (kisvasút, stadion, TAO stb.), de ahogy a TÉNYEK mutatják, nyugdíjra nincs pénz az állami nyugdíjalapban. Nos, így lett megmentve az állami nyugdíjrendszer.
De sebaj, legalább gyengül a forint! "A negatív növekedés is növekedés." (2012, Dancsó József, fidesz) :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix12, 2020.11.01 20:32

@narancsragacs:
Nem tudod?
Az elég baj!
:D
https://www.kormanyhivatal.hu/download/5/94/25000/nyugdijf%C3%BCzet_2019.pdf
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSINYUGDÍJSZOLGÁLTATÁSOKA
társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében az alábbi nyugdíjszolgáltatásokmegállapítására van lehetőség:
-saját jogú nyugellátás:az öregségi nyugdíj(ide értve a nők 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető kedvezményes nyugdíját),
-hozzátartozói nyugellátások:
-az özvegyi nyugdíj,
-az árvaellátás,-a szülői nyugdíj,
-a baleseti hozzátartozói nyugellátások,
-az özvegyi járadék
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.11.01 20:09

@krix12: aztán mi a fene köze van a TB járuléknak a nyugdíjhoz zsenikém ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix12, 2020.11.01 19:39

@rigolya:
"A deficit pedig évről évre nő!"

Mivel csökken a TB járadék %-a, ez elég egyértelmű vagy nem?
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.11.01 18:51

@krix12: khm...

gerinctelen fidesznyik trollocska!

Az mnyp-pénzek azért lettek kizsarolva a magyar állampolgároktól, hogy egyensúlyban legyen a nyugdíjrendszerünk!

Akkor még úgy volt, hogy 2040-2050-ig úgy is lesz!

A gerinctelen fidesznyikek már 1-2 éve deficitessé tették a rendszert!

A deficit pedig évről évre nő!

o1g
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html