Összeomlás jöhet a sertéshús piacán - mit lépnek az áruházak?

A szakértők szerint elkerülhető az összeomlás a sertéshús piacán, amit az okozhat, hogy sertéspestis miatt számos ország korlátozta a magyar hús importját.
Komócsin Sándor, 2018. május 28. hétfő, 09:49
Fotó: Pixabay

A kereskedőkön múlik, hogy mekkora gazdasági kárt okoz az afrikai sertéspestis a hazai hústermelőknek - írja a Magyar Idők. Az ágazat szakmai szervezetei szerint a jelenlegi helyzetben minden piaci szereplőnek vissza kell fognia magát, ezért kérik a kiskereskedőket, hogy ne szorítsák le a beszerzési áraikat a túlkínálatot kihasználva, mert azzal tovább fokoznák az ágazatot sújtó gondokat.

Az áruházak forgalmán egyelőre nem látszik, hogy a vaddisznóknál kimutatott sertéspestis miatt visszaesett volna a fogyasztás. A bajt az okozza, hogy az országban április végén megjelent járvány miatt számos ország zárta le piacait a magyar sertéshús előtt.

Az élő állatok árában most jelenik meg a vírusfertőzés hatása annak ellenére, hogy azt eddig csak vadállatokban mutatták ki. A vágóhidaknál időbe telik, mire erre reagálnak. A szakmai szervezetek szerint ma minden piaci szereplő arra törekszik, hogy ne alakuljon ki piaci hisztéria, a feldolgozók is visszafogott árcsökkentésben érdekeltek.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.05.28 12:55

A kiskereskedők nem tudják lenyomni a beszerzési áraikat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html