Összeomlás jöhet, ha Orbánék nem hátrálnak meg

Nem érdekelte a pénz és tőkepiacokat az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás megindítása Magyarország ellen. Azonban még egy tartósan fennálló jogi huzavona is élesen negatív reakciókat váltana ki a piacokból, a nagyon távolinak tűnő következményről - a fejlesztési források megvonásáról - nem is beszélve. Mivel a gazdasági érdek mindent felülír, a magyar kormány belátható időn belül engedni fog az EU-nak - vélik piaci elemzők.
K. Kiss Gergely, 2017. május 17. szerda, 16:01
Fotó: Napi.hu

Nem mozgatta meg a forintpiacot a hetedik cikkely szerinti eljárás megindítása, a jelenlegi erősödő trend továbbra is fennáll, a 308-313 forint/eurós kereskedési sávból nem valószínű, hogy kilép a kurzus - magyarázta lapunknak Kolba Miklós, az ING Bank devizaosztályának vezetője.

Ám egy ilyen döntés hatásai nem egyik napról a másikra jelentkeznek, piacmozgató erejük akkor lehet, ha tartósan fennáll az Orbán-kormány és az EU közötti "húzd meg ereszd meg" folyamat az ügy kapcsán, amelyben több ponton is az uniós alapértékek súlyos megsértésével vádolják Magyarországot. Ha feszült marad a viszony és hónapokig nem lesz megállapodás, akkor a piac elkezdheti beárazni ezt a szituációt és akkor lehet, hogy a 315-317 forintos sávig felmehet az euróárfolyam - jósolta Kolba.

Kell egy olyan szignál, amely huzamosan fennáll

Az igazi "feketeleves" azonban az állampapírpiacról érkezhet, amely a devizapiachoz képest jóval lassabban reagál a folyamatokra, mivel sokkal alacsonyabb a likviditása. Ám pont ezen ok miatt sokkal élesebb kilengéseket tud produkálni, s amennyiben a masszív bizalomvesztés miatt a spekulatív tőke benyomul, akkor az hirtelen mélyrepülést hozhat a piacon, ez pedig a forintpiacra is átgyűrűzhet.

Valószínűtlen azonban, hogy a választások küszöbén az Orbán-kormány megkockáztasson egy állampapírpiaci összeomlást, ezért Kolba szerint lépni fognak, mielőtt a probléma eszkalálódna. Ez a dolog viszonylag gyorsan meg lesz oldva - állította.

Problémát az okozhat, ha a folyamat hosszú ideig elhúzódik - így látja Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője is. Amíg a procedúra gazdasági hatása elhanyagolható - például, amíg az uniós támogatások leállítása nem kerül napirendre - addig csak egy szűken vett politikai kérdésről beszélhetünk, amely a piacok számára nem bír jelentőséggel.

Amennyiben a folyamat hosszan elhúzódik, a rövid lejáratú állampapírok piacán biztos nem fog nagy hullámokat verni, a hosszú lejáratú papírok esetén pedig talán nagyobb hatása lehet ennél, hogy az MNB nagyon mély szinteken horgonyozta le a kamatlábakat. Szintén semlegesíti az esetleges negatív hatásokat, hogy jelenleg akkora likviditásbőség van a globális piacokon, hogy az elfedi az országkockázatok beárazását. Ennek ellenére befektetői szempontból önmagában a kohéziós források elvonásának bejelentése is nagyon súlyos hatásokkal járna, amelyet a kabinet nem fog megkockáztatni Ürmössy szerint sem.

Ez mindenek felett áll!

Az elmúlt években már sok hasonló ügy pattant ki az Orbán-kabinet és az Európai Unió között, ezek azonban mindig megoldódtak, s Magyarország egyszer sem járt pórul - értékelt Török Zoltán, a Raiffeisen bank vezető elemzője. Végső soron a magyar kormány is azt mérlegeli, hogy mi racionális és mi nem és a gazdasági érdek minden felül kell, hogy írjon, akárcsak eddig - vélekedett. Nincsenek megoldhatatlan ügyek, a kormánytól pedig már olyan éles fordulatokat láthattunk eddig is - amelyet alaposan meg is magyaráztak -, hogy nagy valószínűséggel újfent fordulatot láthatunk majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2017.05.18 16:14

Magyarország már volt lepra hely, 1944 évben, nem új semmi. Az orbáni diktaúra szaga zavarja az Uniót sőt ennél többeket is.
Az nem hazaárulás, nem a haza szidása, hanem éppen ellenkezője, féltése a jogos kritika.
Nem kerülhetünk egy sorba Erdogánnal, Putyinnal és a belarusz elnökkel, illetve országukkal. Nekünk az európai demokrácia a minta, Európa 1000 éve a hazánk és a mentorunk!
A cseh főnemes OV-t egy sorban említi Hitlerrel, Sztálinnak. Nem az arca miatt, hanem tettei és gondolkodása miatt.
Szóval ezt mocskos antidemokratikus folyamatot meg kell állítani, minden hazáját szerető magyartól elvárható, hogy felsorakozzon az európaiság mellé, az itteni értéke mellé.
Vagy eszköz leszünk Putyin kezében, amit nehéz lesz OV-nak eladni, a történelem még nincsen egészen meghamisítva, de rajta vannak a fideszesek .....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.05.18 15:24

@MLB2017:
ez a kiadtak nektek duma meg eleg lesajnalo. megirtam, hogy mi volt a csaladi tortenet az oroszokkal kapcsolatban, nekem senki nem kell, hogy kiadja, hogy szeressem vagy utaljam putyint, nagyfiu vagyok, el tudom donteni magam is. es ez nem kamuellenseg, meg demon, itt nem egy uborkagorbuletrol van szo, ami ellen intifadat kell hirdetni, hanem egy icipicit tobbrol...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.05.18 15:21

@MLB2017:
tevedes, az ember nem felejt. az oroszoknak igen sulyos multjuk van, magyarkent ezt nem ismerni, nem elismerni, bun. tovabba a jelenlegi kulpolitikajukra, marha azt kul es politika szoosszetetellel le lehet irni, a fegyveres katonai agresszio illik ra leginkabb. nem az a lenyeg, hogy magyarorszag tud-e olcsobban gazt kapni, ha haknizik oroszorszag mellett, hanem az, hogy az ember az elveibol nem enged. oroszokat tavolrol kerulni kell.

az az orszag, ahol putyin tavarisnak minosul, az emberek pedig sorban ujravalasztjak az ehhez a felfogashoz igazodo kormanyt, az nagyon hitvany. mondhatnam, hogy nem az, mert a szulofoldem, csak az osszes tobbi hitvany, aki ugyanigy tesz, de az onbecsapas lenne.

nem a fidesszel van problema, mert az csak kiszolgalja a kadari nosztalgiat, meg a proli vircsaftot, hanem azokkal az emberekkel, akik megvalasztjak oket. ok a hitvanyak, ok csinaljak, lapatoljak, hordjak ossze, aktivan a szemetet, ami messzire buzlik europaban. nyugodtan magadra is veheted...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2017, 2017.05.18 14:54

@atombandi: Hiába akarsz itt pártpolitizálni, a fideszt is magasról lesz@rom, mint a többi pártot. te a szülőföldedet szitkozod te szerencsétlen. Ha életképtelen vagy magadban (is) keresd a hibát!
Én nem hörgök a propagandával egyetemben pl. -az éppen esedékes főgonosz- putyin ellen, ezért lettem rajongója? Eszednél vagy bandika? Kiadták nektek ki a éppen a cúnya bácsi és ész nélkül hisztek a hazug propagandának.
nektek muszáj egy segg amit nyalhattok, meg egy kamuellenség akit démonizálhattok, szidhattok.
Helyetted már a média gondolkozik, ahogy brzezinski megjósolta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.05.18 13:22

@MLB2017:
kollaborans, mi? a fidesz es a kovetoi ugyanazt a bunt kovetik el, mint az mszmp annak idejen. felesegem egyik nagyapja gyalog jott vissza a gulagrol, a masik 56-ban dezertalt ausztraliaba. ok tudtak mennyit er az oroszok baratsaga. kollaboranst keresel? tukorbe neztel mar, nagy putyin rajongo?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html