Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Meg akarják tartani az ágazatban dolgozókat és segíteni akarják a jövedelmek kifehéredését. Ezzel indokolja a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke azt a javaslatot, amely szerint januártól kiugró bérminimumot írnának elő az ágazatban - írta a Magyar Nemzet. Az ezzel kapcsolatos ágazati kollektív szerződést ősszel írhatják alá.

Hétfőn írt a sajtó arról, hogy januártól a kötelező szakmunkás bérminimumnál, azaz bruttó 180 ezer forintnál jóval magasabb, 240 ezer forintos bérminimum illetné meg a szállodaiparban és a vendéglátásban dolgozókat. A dolog logikája az, hogy a magasabb bér kifizetésre képes, adófizető, jól működő vállalatok magukhoz vonzzák a munkaerőt.

A cégek ma is többet fizetnek a bérminimumnál, ám feketén, és a dolgozók azokat a munkaadókat részesítik előnyben, amelyektől magasabb és bejelentett bért kapnak. Az ágazati szakmai szervezet nem foglalkozik azzal, miként reagálnak majd a más ágazatban dolgozók a vendéglátásban előírt kötelező béremelésre.

A napilap nem kapott választ a tegnapi lapzártáig a Magyar Turisztikai Ügynökségtől arra a kérdésre, hogy igaz-e a magasabb bérminimummal kapcsolatos lapinformáció, és ha igen, akkor szerintük hogyan fognak reagálni erre a más ágazatokban dolgozó magyarok.