Összezárt az MSZP és az SZDSZ

A szocialisták megbékéltek a koalíció egészségbiztosítási reformjavaslatával.
NAPI Online, 2007. december 4. kedd, 08:33
Fotó:

Így a jelek szerint meglesz az egészségügyi reformot lezáró és stabilizáló új társadalombiztosítási törvény, ez pedig azt jelenti, hogy megtartják a törvény elleni tüntetést december 15-én, majd két napra rá, a parlamenti szavazás napján a határozatlan időre meghirdetett országos sztrájkot - írják a mai lapok. A tárgyalásokon mindkét koalíciós párt engedett. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője szerint végül minden, a szocialistáknak fontos szempont bekerül a törvénybe.

Az MSZP és az SZDSZ szakpolitikusai múlt szerda éjjel jutottak kompromisszumra a vitás kérdésekben. Ekkor állapodtak meg például arról, hogy mennyiért adja el az állam a pénztárak kisebbségi tulajdonrészét. A törvénytervezet szerint ugyanis 22 egészség-pénztárat hoz létre az állam, ezek 49 százalékát vásárolhatják meg a befektetők majd egy liciten. Kökény Mihály, az MSZP szakpolitikusa szerint így 120 milliárd forint folyhat be az értékesítésből. Az új pénztárak igazgatóit az állam jelölheti, viszont a befektető adhatja a vezérigazgatót, és közösen kell meghozniuk a döntéseket. Kóka János, az SZDSZ elnöke azt mondta, nekik is elfogadhatók ezek a változtatások.

Az MSZP-s képviselők döntöttek arról is: elutasítják frakciótársuk, Tóth Károly vizitdíjat eltörlő indítványát, így a képviselő visszavonta azt. A fideszes Pesti Imre közölte, hogy pártja a népszavazással továbbra is napirenden tartja a vizitdíj eltörlését. Szerinte a biztosítási rendszerről közönséges politikai alku született, és az nem az egészségügyről, hanem a pénzről szól. A Fidesz múlt héten beadott alternatív javaslatáról azt mondta, jelenleg úgy látják, nincs esély a megvalósulására. A Népszava terjedelmes háttérelemzésben igyekszik rávilágítani az egészségbiztosítási rendszer átalakításával kapcsolatos kérdésekre. A lap emlékeztet arra, hogy az átalakításra vonatkozó tegnapi megállapodás másfél éves tárgyalássorozat eredménye, s arról is beszámol, hogy a polgárok többsége keveset tud a tervezett változtatásokról, ráadásul meglehetősen sok rémhír is kering az emberek között.

HOZZÁSZÓLÁSOK