Magyarországnak támogatnia kellene az Európai Unió Oroszország ellen hozott szankcióit és nem kellene a most felvetnie az Ukrajnában élő magyarok autonómiájának ügyét. Ezt emelte ki a Reuters André Goofriend, az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének sajtótájékoztatóján elhangzott mondatokból. Az USA számos kérdésről tárgyal a budapesti vezetéssel a budapesti vezetés Oroszország-politikájával összefüggésben.

Látva milyen szerepet játszik Moszkva az ukrán válságban, a magyar kormánynak szilárdan az EU mellé kellene állnia, támogatnia kellene az uniós szankciókat. Most nincs itt az ideje annak, hogy Magyarország szakítson európai partnereivel és nyíltan bírálja a krízisnek azt a megközelítését, amelyet partnerei követnek, és amelyekkel Budapest is egyetértett.

Nem kéne

Ugyanez vonatkozik az ukrajnai magyarok ügyére: meg kellene érteni, milyen érzékeny kérdés jelenleg az etnikai nacionalizmus Ukrajna esetében. Nincs itt az ideje annak, hogy vitát nyissunk az autonómia kérdéséről.

A Reuters emlékeztet arra, hogy Magyarország több más európai országgal együtt bírálta az EU Oroszország elleni szankcióit, illetve, hogy Orbán Viktor kormányfő néhány hónapja felvette a 200 ezer kárpátaljai magyar autonómiához való jogának kérdését.

Megemlíti ezentúl, hogy Goodfriend bírálta a Déli Áramlat gázvezeték melletti magyar elkötelezettséget, miután az csupán a gázbeszerzés útvonalára kínál alternatívát, forrására - az orosz gázellátására - nem. Ezzel kapcsolatban a Reuters emlékeztet arra, hogy az EU egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy a projekt megfelel-e az uniós normáknak (miután azok igyekeznek elválasztani a vezetékek tulajdonosait a gázszállítóktól).

Paks 2-vel kapcsolatban az orosz-magyar megállapodás átláthatatlanságát kifogásolják az amerikaiak.

Több tízezer

A Bloomberg tudósítása szerint az internetadó elleni vasárnapi tüntetésen több tízezren vettek részt - a hazai sajtó a tízezres számban állapodott meg, míg a rendőrség a beszámoló szerint nem volt hajlandó becslést adni a részvevők számára. A cikk megállapítja azt is, hogy Orbán Viktor újraválasztása óta ez volt az első tömegtüntetés a kormány ellen.

A tiltakozást szervező facebookos Gulyás Balázs mondanivalójából négy mondatot idéznek. Az egyik szerint a vasárnap csak az órát állítottuk vissza, nem az évszázadot. A másik arról szól, hogy a magyar kormányfő sajnálatos módon digitális analfabéta. A harmadik szerint ezzel az adóval a kormány lábon lövi a gazdaságot, a negyedik szerint a tüntetők nem szándékoznak adót fizetni a korrupt adóhatóságnak, amely ellopja az adófizetők pénzét.

Kell a pénz

A Bloomberg megjegyzi, hogy a kormányzó Fidesz újabb kétharmados többséget szerzett az április parlamenti választásokon, amit az október közepi önkormányzati szavazáson haszonló győzelemmel fejelt meg.

A cikk végén az új adófajta céljára utal a tudósítás, megemlítve, hogy az előző Orbán-kormány 2010 után meghatározott iparágakra kivetett adókkal tudta leszorítani a költségvetés hiányát a GDP három százaléka alá. Budapest visszakerülhet az uniós túlzottdeficit-eljárás alá, ha nem tudja csökkenteni az államdósságot - figyelmeztetett hónapokkal ezelőtt az Európai Bizottság. Kelet-Közép-Európa legjobban eladósodott országa a 2013-as 77,3 százalékról 76,9 százalékra akarja levinni a GDP arányos adósságot.