Össztűz zúdult a polgármesterre - Megszólalt Pikó András

Kapott hideget-meleget a sajtóban Pikó András, Budapest VIII. kerületének polgármester azért a döntéséért, hogy egyik napról a másikra szolgáltatót váltott a kerületi közétkeztetésben. Döntését gyakorlatilag minden lehetséges fórumon támadja a kiebrudalt szolgáltató. A Klassz Menza Kft. vezetése Budapest Főváros Kormányhivatalához és a Közbeszerzési Hatósághoz fordult, de keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken is, igazát keresve. A tét nem csekély: szolid számítások szerint is a VIII. kerületi közétkeztetés 700 millió és egymilliárd forint közötti forgalmat generál évente. A Napi.hu szembesítette Pikó Andrást a vádakkal.
Napi.hu, 2020. június 6. szombat, 13:00
Fotó: Napi.hu - Képünk illusztráció.

- Egyedül döntött a szolgáltatóváltásról. Miért volt szükség erre a gyorsaságra, miért nem várta meg, amíg pár hét múlva a képviselő testület dönthet?

- Ez év elején kaptunk a Klassz Menza Kft.-től egy indokolatlanul nagymértékű áremelési indítványt. Amikor a véleményünket kialakítottuk ezzel kapcsolatban, átnéztük a szerződést, mit tesz lehetővé és mit nem. Ekkor derült ki számunkra a szerződés semmissége - a törvénysértő állapot megszüntetése pedig a polgármester haladékot nem tűrő kötelessége. A közétkeztetési szolgáltatás folyamatosságának biztosítása szintén törvényi kötelezettségünk, ezért a törvénysértő állapotot csak úgy lehetett megszüntetni, ha egyben az új közbeszerzési eljárás lefolytatásának idejére, átmenetileg új szolgáltatóval kötünk szerződést. Ez az oka annak, hogy a rendkívüli polgármesteri hatáskörrel élve megkötöttük a szerződést.

- Nem tart-e attól, hogy hogy ez a döntése még "visszahullhat" az ellenzékre, hiszen éppen azt tette, amivel a kormányt támadják?

- Nem. Polgármesterként a törvényesség és a józsefvárosiak érdekeinek védelme az elsődleges számomra, nem az, hogy egyik vagy másik oldalon mit mondanak a pártpolitikusok. Éppen az ellenkezőjét tettük, mint amit a kormányoldalon szokás, ebben az ügyben a Fidesznek kellene megmagyarázni, hogy miért támadják a törvényes állapot helyreállítását.

- Kapott-e ezért már kritikát politikustársaitól?

- Nem. Sőt, Sátly Balázs, a Közösen Józsefvárosért frakció vezetője kiállt a döntés mellett.

- Ez a beszerzés mennyiben segíti elő a koronavírus elleni harcot?

- A közétkeztetési szolgáltatás folyamatosságának biztosítása törvényi kötelezettség, a járvány miatti veszélyhelyzet időszakában különösen jelentős feladata ez az önkormányzatoknak. A döntés ezért szorosan összefügg a veszélyhelyzettel.

Miért nem volt nyilvános a beszerzés?

A közbeszerzési törvény 98. paragrafus (2) bekezdés e) pontja szerinti hirdetmény nélkül induló közbeszerzési eljárást folytattuk le a Kbt. 102. paragrafus (2) bekezdés alkalmazásával. Ennek megfelelően ajánlatkérő tárgyalási meghívót küldött és tárgyalást folytatott le azzal a gazdasági szereplővel, aki az átmeneti időszakban, a rendkívüli sürgős helyzetben képes teljesíteni. A tárgyalások befejezésével felek az átmeneti időre szerződést kötöttek. Ez bevett gyakorlat, a Közbeszerzési Hatóságot a törvényi előírásoknak megfelelően tájékoztattuk. Az új közbeszerzési eljárás kiírása rövidesen megtörténik, és a lehető legátláthatóbb módon fog lezajlani. Az átmeneti időszakra szóló dokumentumok pedig nyilvánosak, elérhetők az önkormányzat honlapján.

- A régi cég szerződését miért érvénytelenítette egyszerű felmondás helyett?

- Nem érvénytelenítettük, hanem kiderült, hogy a szerződés semmis. A jogszerű állapotot helyre kellett állítani. 2019-ben az üzletág átruházás során a Klassz Menza Kft.-nek csak a közétkeztetési üzletág került átadásra, annak ellenére, hogy a részvételi-, ajánlati felhívás, továbbá valamennyi közbeszerzési dokumentum, így az annak eredményeként megkötött szerződés is osztatlan jellegű szolgáltatásnak rögzítette a nyertes ajánlattevő kötelezettségét, amely egyrészt állt a közétkeztetési szolgáltatásból, másrészt a kivitelezési, beruházási, fejlesztési, korszerűsítési jellegű feladatokból.

- Mire alapozta az érvénytelenítést, milyen panaszokra?

- A szerződés érvénytelenségének jogi oka van. Az, hogy a szolgáltatás milyen minőségű volt, egy másik kérdés. További vizsgálat szükséges annak megállapítására, hogyan vált lehetségessé egy semmis közétkeztetési szerződés megkötése és ezért kiket terhel a politikai felelősség. Ezzel kapcsolatban szükséges megvizsgálni azt is, hogy a közétkeztetési szolgáltatás színvonala az elmúlt években milyen volt, a folyamatos minőségi panaszok, tiltakozások miért maradtak hatástalanok és ez mennyiben függött a semmis közétkeztetési szerződést megkötő korábbi önkormányzat magatartásától.

- Korábban, a 444-nek hivatalba lépése után azt nyilatkozta: a beszerzéseken a K-Monitorral együtt dolgoznak, hogy a közbeszerzések átláthatóak legyenek. Konzultált velük ebben az ügyben? Ha igen, mit szóltak, hogy a szerződést közbeszerzés mellőzésével kötötte?

- Ahogy már említettem, nem mellőztük a közbeszerzést, hanem a törvényi kötelezettségünknek eleget téve jártunk el. Az új közbeszerzési eljárás kiírása rövidesen megtörténik, és a korábbi ígéretünknek megfelelően a lehető legátláthatóbb módon fog lezajlani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.06.07 17:58

@rigolya: Érdekes, hogy Te figyeszenek én pedig fityesznek hívom ezt a mameluk csürhét. Egyébként nem kell aggódnunk annyira, mert Érik a gyümölcs / Stainback
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2020.06.07 17:22

@rigolya: Huuu az Alstromokat már fel kellett újítani !!! De nem lopták el a felújításra szánt pénzt !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.06.07 17:18

@lauda: Nem akarom figyelmeztetni, hogy a metrókocsikat tarlóska a gerinctelen fidesznyik kormánnyal karöltve "újíttatta fel"...
Hopp: H A Z U D T A K !

Az M3 felújítását pedig tarlóska szabotálta!

A gerinctelen fidesznyik orbánia pedig buszbérletre kényszerítette BP-t!

o1g
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2020.06.07 17:11

@rigolya: Nem akarlak emlékeztetni azokra a töketlenségekre amit a ballibek csináltak a 3-as metró felújítása kapcsán , amit képtelek voltak befejezni.
Utána jött a 4.-es metró vajon hány évet is töketlenkedtek el. Tudtommal azt is a Fidesznek kellett befejezni. Az Alstommal jó kijöttek igaz kaptak is sok 100 millió forintnyi kenőpénzt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sancho12, 2020.06.07 13:44

@rigolya: Egy gerinctelen románnak ne tegyél fel ilyen összetett kérdést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html