Őstulokká válhat Magyarország - itt a figyelmeztetés

Trendforduló zajlik a világ energiapiacain: kiderült, hogy az energiaforrásaink hosszú évtizedekre biztosítottak, nem beszélve a termelésben egyre nagyobb szerepet játszó megújuló energiákról – vélekedett Hegedűs Miklós a Napi.hu és a Noguchi Porter Novelli Hungarian Energy Investor Forum 2015 konferenciáján. Ennek fényében a kutató óvta a magyar kormányt a Paks 2-höz hasonló projektek elhamarkodott elindításától.
Napi.hu, 2015. március 5. csütörtök, 11:53
Fotó: Reuters

Átmeneti rosszullét vagy tartós trendváltás van-e a jelenlegi energiapiacon? A mostani árcsökkenés egy rövid távú állapot, vagy hosszabb távon egy új gazdasági modell van kialakulóban? - e kérdéseket tette fel a konferencián Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója.

Úgy látja, a mostani áresés mögött a a megújuló energiák és a nemkonvenciális szénhidrogénforrások megjelenése áll - ezeket viszont középtávon is meghatározóak maradnak. Drámai változások zajlanak le az energiapiacon, hisz a korábban 30 évre becsült kőolajtartalékoknál jóval nagyobb, 70-100 éves elérhető tartalékok állnak rendelkezésre, nem beszélve a megújulókról - hangzott el  a Napi.hu és a Noguchi Porter Novelli Hungarian Energy Investor Forum 2015 konferenciáján.


Hegedűs Miklós

A szűkös kínálattal összefüggő nyomás alapvetően eltűnt az elmúlt években. Így az ellátásbiztonsági szempontok háttérbe szorulhatnak a környezeti és gazdasági megfontolások mögött - emiatt Magyarországon a ellátásbiztonság túldimenzionáltnak tűnik Hegedűs szerint.

De nem csak kínálati, de a keresleti oldalon is trendforduló figyelhető meg: a energiafelhasználás a válság óta csökkent. A szakértő úgy látja, ez utóbbi is tartós folyamatnak ígérkezik és ennek szellemében kellene a magyar energiapolitikát is alakítani. Az elemző szerint lezárulni látszik az ipari forradalom óta tartó energiafelhasználás-robbanás, a jövőben egységnyi termék előállítására egyre kevesebb energiafelhasználására lesz szükség. A gazdasági növekedés a következő évtizedekben már csökkenő energiafelhasználással jár. Ennek fényében amikor a magyar energiaipar és Paks 2 kilátásait vizsgáljuk, óvatosabban kell fogalmazni - vélekedett Hegedűs.

Emiatt titkosították 30 évre Paks 2-t
A konferencián előadást tartott Aszódi Attila, a paksi bővítés kormánybiztosa is, aki szerint Paks 2 a lehető legjobb időpontban kapcsolódik be a magyar és a nemzetközi és a energiatermelésbe, ugyanis a következő évtizedben a német atomerőművek leállása miatt jelentős kereslet lesz alaperőművekre.

Úgy látja, a három évtizedes titkosítás korlátozza az adatok egy részének megismerhetőségét azért, hogy a folyamatos adatigénylés ne akadályozza a projekt megvalósulását. További részleteket minderről itt olvashat.

A kis szél- és napenergia-rendszerek terjedésével a nagy központosított energiarendszerek szerepe csökken a kiserőművek javára - e szempontól szintén óvatosabban kell kezelni Paks 2 új blokkjainak időzítését is. Hegedűs nem vitatta az új blokkok szükségességét, inkább a beruházások időzítését kérdőjelezte meg.

A magyar gazdaság energiaigénye a rendszerváltás óta jelentősen csökkent, miközben annak teljesítménye jelentősen nőtt - ezzel a nyugat-európai energiamodellt követi. A kőolajárak jelenlegi esésének hatásait nehéz összesíteni: a nem piaci működés, a politikai indíttatású rezsipolitika rontja a magyar gazdaság pozícióit. Eígy erősen importfüggő országban a most folyó változások arra kellene, hogy késztessék a döntéshozókat, körültekintően döntsenek 50 évre kiható energiapolitikai kérdésekről. A helyzetet bonyolítja, hogy a megújuló energiákat nézve Magyarországnak számottevő előnye nincs a környező országokkal szemben - akár nap- akár a szélerőműveket vizsgáljuk. Emiatt tartózkodni kellene az olyan a jövőt meghatározó döntésektől, mint amilyen Paks 2 vagy akár a gázvezetékek építése, mert rossz döntés esetén egyfajta "őstulokká" válhat a magyar gazdaság és energiarendszer - vélekedett Hegedűs.

Cél az MVM regionális szerepének növelése

Állami támogatások nélkül az energiainfrastruktúra fejlesztése nem mozdulna a kívánt irányba, ezért tartja portfóliójában továbbra is az MVM az AGRI LNG projektet, amely azeri gázt szállítana Közép-Európába - mondta Harmati György, az MVM Zrt. stratégiai vezérigazgatója. Az AGRI projekt jelenleg a megvalósíthatósági tanulmánya készül - a folytatásról idén születhet döntés.

Harmati György
Napi.hu

Az elmúlt években lezajlott paradigmaváltások ellenére az MVM-csoport árbevétele folyamatosan növekszik és nyereséget is tudtak termelni. A nemzetközi energetikai változások miatt nem lehet tudni biztosan, mit hoz a jövő, de az MVM stratégiai célja a biztonságos energiaellátás biztosítása, a nukleáris kapacitás fenntartása és az energiaiparon belül a nemzeti tulajdon növelése. Az elsődleges cél a villamosenergia-piacon a nukleáris kapacitások biztonságának és termelésének növelése, illetve a megtérülő alternatív projektek felkutatása.

A gázpiacon a nagykereskedelmi aktivitás növelése az MVM célja, illetve a beszerzés versenyképességének biztosítása. Az MVM gázüzletága meghatározóvá vált a magyar piacon, ezen a bázison építkezve cél a regionális terjeszkedés, pontosabban egyelőre ezen lehetőségek vizsgálata - mondta Harmati György. Így felértékelődött a külföldi akvizíciók vizsgálata - legyen ez például részesedés szerzése a Szlovák Villamos Művekben. E lépések a stratégiai vezérigazgató szerint nem csak az MVM portfólióját, hanem az ország és a régió energiabiztonságát is növelhetik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2015.03.06 08:55

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2015.03.06 08:33

@unnortodox: .nem ,ott pénzt nyomtatnak

Azt is ki kell találni hogy hogyan lehet ,hogy a VILÀG ezt elfogadja!
Mégiscsak szakemberek !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unnortodox, 2015.03.06 08:28

@juliann: Tudod ,nem adóztatják agyon az ENERGIÀT !
Tudod ott szakemberek javasolnak

..nem ,ott pénzt nyomtatnak ,ha nincs ,,neki lehet ,jupiter-kisökör világ ..,van is 18 000 mrd dollár államadósság ..,amiből 3000 mrd az illiberális kínáé !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrAgy, 2015.03.06 08:21

Az energetikai célú villamos energia gazdaságosan még nagyon hosszú ideig nem lesz tárolható. A jelenlegi legjobb hatásfokú tároló rendszerek esetében is 50% körüli a veszteség. Magyarul: mindig annyi energiát kell és lehet termelni, amennyi a fogyasztás és a hálózati veszteség összege. Magyarországon a szeles napok száma 80 körüli, ami a 365 naphoz képest elenyészőnek számít, energetikai szempontból elhanyagolható. A napsütéses órák száma 2000 -2500 Baranya, tolna és Csongrád megyékben, máshol ennél lényegesen kevesebb. Az év 8760 órából áll, tehát ez is elhanyagolható. Kiegészítő szolgáltatásnak jó lehet. Stabil, megbízható energiaellátást csak és kizárólag időjárástól független erőművekkel lehet biztosítani.És a legolcsóbb -hosszú távon- az atomerőmű, amelyik a legtisztább is. Éves hulladéka elfér egy vasúti vagonban, míg pl. a visontai erőmű hulladéka ezer vagonnyi. Ugyanakkor a fajlagos költség: Pakson 5 Ft/kWó, Visontán 20 Ft/kWó. (Húsz éves átlaggal számolva) Ezek tények. A többi csak néphülyítés. ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2015.03.05 22:10

"Emiatt tartózkodni kellene az olyan a jövőt meghatározó döntésektől, mint amilyen Paks 2 vagy akár a gázvezetékek építése, mert rossz döntés esetén egyfajta "őstulokká" válhat a magyar gazdaság és energiarendszer - vélekedett Hegedűs."

Ehhez csak azt fűzném hozzá, hogy a döntések elmaradásától én jobban félnék a helyében Mégis mit csinálunk gáz nélkül, elektromos áram nélkül, akkor leszünk igazán őstulkok, ha nem helyezzük biztos alapokra az energiaellátást.

Kiserőművek, persze ő így látja. Volt már ilyen meséltek nekem róla, a malomban volt egy generátor, vagy volt elég víz vagy nem ettől függött a villany az előfizetőknek.

A szél sem igazodik a fogyasztásunkhoz, a napsütés sem, a biogáz meg iszonyú drága. Ezek csak játékok és azok is maradnak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html