Tesztelték az őszi búzákat

Összesen 45 őszi búzafajtát teszteltek az ország tíz különböző pontján, az eredményekről összefoglaló kiadvány készült a gazdálkodók számára – tudtuk meg a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól.
Tóth László Levente, 2019. szeptember 17. kedd, 10:49
Fotó: Pixabay

Idén már tizenkettedik alkalommal szervezte meg az őszi búza posztregisztrációs kísérleteket a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT). A tesztek alapvető célja, hogy a termelők számára hasznosítható, objektív információt adjanak a búzafajták képességeiről. A NAK a múlt évtől vesz részt a kísérletekben.

A kísérletek felügyeletét és a lebonyolítással kapcsolatos feladatokat ebben az évben is a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) látta el. A FIT önálló tevékenységét a gabonatermelők, a vetőmag-előállítók, a -kereskedők és -feldolgozók egyetértésével végzi. Továbbá a magyar mezőgazdaság fejlődését fontosnak tartó civil szakmai szervezetek széleskörű erkölcsi és anyagi támogatásával.

A múlt év őszén összesen tíz helyszínen - Mosonmagyaróváron, Szombathelyen, Jászboldogházán, Tordason, Szarvason, Iregszemcsén, Eszterágpusztán, Székkutason, Újfehértón, valamint Gyulatanyán - 45 búzafajtát vetettek el kisparcellás összehasonlító kísérletekben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakembereinek segítségével. A kísérletsorozat fajtáit idén ismét két éréscsoportra bontva állították be. A tíz kísérleti helyszín mellett Mezőfalván egy bemutató fajtasort is elvetettek, melyet a NAK Szántóföldi napok keretében tekinthettek meg a látogatók.

Az elemzéshez a tíz hely terméseredményeit, illetve - Iregszemcse és Mosonmagyaróvár kivételével - minőségvizsgálati adatait használták fel. A beltartalmi vizsgálatok közül a nyersfehérje-, sikér- és nedvességtartalmat gyorsvizsgálattal mérték a szakemberek, három jó minőséget adó termőhely esetében pedig alveográfos vizsgálatokat végeztek. A kísérletek eredményeiről készült összefoglaló kiadványt a Vetőmag Szövetség idén is közzétette a honlapján.

HOZZÁSZÓLÁSOK