Bár a menekültválság okozta nyomás már alig érezhető Magyarországon, de a kormány még félévvel, szeptember 7-ig meghosszabbítja az egész országra érvényes válsághelyzetet - derül ki a Kormány.hu-n megjelent friss, még hétfőn véleményezhető rendelettervezetből.

Először 2015. szeptember 15-én léptették életbe a rendkívüli intézkedést Csongrád és Bács-kiskun megyékre. Azóta viszont már az egész országra kiterjesztették a válsághelyzetet, és folyamatosan fenntartja az állam.

A kormány emellett egy szigorító törvénycsomagot készített elő, amit a héten mutatnak meg a kormánypárti frakcióknak. Lényegében újra bevezetik az idegenrendészeti őrizet intézményét, és tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején automatikusan minden, a határt illegális átlépni kívánó vagy menedékkérelmet benyújtó migráns ilyen őrizetbe kerül - jelentette be múlt héten Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Elmondta, hogy az őrizetesek a déli határon felállított 200-300 főt befogadó konténerekbe kerülnek majd. Addig tartanák őket itt, amíg az ügyükben döntés nem születik. A kormány olyan javaslaton dolgozik, amely kikényszerítené, hogy a migránsoknak őrzött helyen kelljen megvárniuk menekültkérelmük elbírálását.

A héten már parlament elé kerülhet a menekültek mozgását korlátozó javaslat - közölte Hollik István KDNP-s képviselő szombaton.