BUX
40021

Oszkó: mesterséges politikai hangulatkeltés folyik

Arról folyik a vita, Magyarország csinálhat-e nagyobb költségvetési hiányt, vagyis nagyobb államadósságot, és valóban szándékozik-e az eladósodottságot csökkenteni - írja blogjában Oszkó Péter.

NAPI, 2010. augusztus 9. hétfő, 13:35

Fel kell tennünk a kérdést, hogy mégis miképpen lehetne úgy az ország kiszolgáltatottságával szemben és a függetlenség érdekében harcolni, ha a harc célja megint olyan adósságok felhalmozása, ami éppen kiszolgáltatottabbá és függőbbé tenne mindannyiunkat - írja Oszkó Péter blogjában. A Bajnai-kormány pénzügyminisztere szerint jelenleg mesterséges politikai hangulatkeltés folyik.

Oszkó szerint a kormány kifejezett célja nem más, mint azzal növelni saját politikai mozgásterét, hogy engedményt kapjon az ország külső adósságállományának csökkentéséből, azaz jövőre s később is több hitelt vehessen fel. Ha viszont próbálunk átlátni a színpadias külsőségeken, hamar felismerhetjük, hogy az ország éppen akkor válik egyre kevésbé kiszolgáltatottá, ha egyre csökken a külső eladósodottsága, azaz egyre kevesebb hiteltartozásba veri magát.

Márpedig az IMF és az EU éppen erre akarná rávenni a kormányt, aki szabadságharcként és a függetlenségért folytatott küzdelemként próbálja eladni a politikai célú eladósodás érdekében velük gerjesztett mesterséges konfliktusokat - írja. Szerinte a pénzügyi és gazdasági függetlenségünket jóval nagyobb arányban segítette elő az elmúlt kormányzati időszak, amikor a folyó fizetési mérleg tartósan pozitívvá vált, a költségvetés strukturális egyenlege pedig oly mértékben javult, hogy azt még a jelenlegi miniszterelnök is világbajnok teljesítménynek nevezte.

Úgy véli, az elmúlt néhány hónap hirtelen rögtönzései nem ésszerű gazdaságpolitikára utalnak, azok visszaköszönő eleme a költségvetési hiányemelés, azaz az adósságnövelés, illetve az adóelvonások, az adócentralizáció növekedése, amely tehát olyan sajátos gazdaságpolitikai egyveleget alkot, amely egyszerre képes visszafogni a gazdaság növekedését és rontani a pénzügyi stabilitást, s így összességében jelentősen növelheti az ország pénzügyi kiszolgáltatottságát, bár ettől még politikailag lehet könnyen eladható.

Szerinte mindezek kedvezőtlen hatásait is csak a kedvező nemzetközi környezetnek köszönhetően, illetve azért tudjuk átvészelni, mert az ország pénzügyi helyzete az elmúlt évben jelentős mértékben stabilizálódott.