Oszkó Péter, volt pénzügyminiszter szerint nincs olyan ismeretlen tétel, pénzforgalmi szám, amely most került volna elő és megváltoztatná az idei évi költségvetés viszonyszámait. Oszkó azzal kapcsolatban nyilatkozott az MTI-nek, hogy pénteken a KSH korrigálta a 2009. évi adatokat: a kormányzati szektor "maastrichti" hiánya tavaly a nemzeti számlák előzetes adatai alapján 1,14 milliárd forint volt, a GDP 4,4 százaléka, szemben a korábban közölt 4,0 százalékkal (1,04 milliárd forinttal).

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken a KSH által közölt adatokra reagálva elmondta: a tavalyi hiányszám módosulása miatt nem kell megszorításokat bevezetni, hogy az idei sarokszámok teljesülhessenek. Erről bővebben itt olvashat.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, a TV2 Tények Este című műsorában azt mondta: nem stimmel a 2009-es költségvetési hiány; a tavalyi büdzsében szereplő 3,9 százalék helyett ugyanis "a mostani tudásunk szerint" 4,4 százalék lesz a deficit, ami jóval több mint százmilliárd forintos különbözetet jelent.

Oszkó Péter szerint az éves, normális eljárási rend része, hogy az év végi tényleges pénzforgalmi adatok ismeretében a következő év márciusában előzetes, szeptemberre pedig végleges eredményszemléletű számítás kerül nyilvánosságra. Mint mondta, előfordul, hogy technikai elszámolási szabályok miatt a március és a szeptemberi adat között eltérés van. Ez történt 2009-ben is, amikor a 2008-as notifikációt 2009 szeptemberében véglegesítették, és akkor az uniós támogatások időzítése, és egyéb kérdések miatt a 3,4 százalékos hiány 3,8 százalék lett - ez azonban nem jelenti azt, hogy bármilyen ismeretlen tétel került elő, a pénzforgalmi adatok semmilyen módon nem változnak, azok ismertek és véglegesek voltak év végén - tette hozzá.

Azaz Oszkó szerint nem változik, hogy ténylegesen mennyi pénz ment ki és mennyi folyt be a költségvetésbe, uniós statisztikai elszámolási folyamatról van szó, amelynek eredményét mindig csak a következő év szeptemberében lehet látni. Nem kerülhet elő ismeretlen tétel, amely hatással lehetne az idei büdzsére - hangsúlyozta.

A volt pénzügyminiszter arra is felhívta a figyelmet, hogy az idei évet még tehermentesítheti is, ha a tavalyi hiányszám változása azért következik be, mert uniós statisztikusok bizonyos költségtételeket, vagy bevételeket nem idénre, hanem tavalyra kérnek elszámolni. A 2008-as eredményszemléletű számok változása tehát azt jelenti - magyarázta -, hogy ha egy 2009-s "romlás" befolyásolja a 2010-es büdzsét, akkor azt csak kedvezően teheti ezt meg, mert azt jelenti, hogy valamilyen idénre tervbe vett tételt mégiscsak tavalyra számol el a kormány.

A márciusi előzetes, a szeptemberi végleges notifikáció természetes folyamat, ebben nincs újdonság - szögezte le a volt tárcavezető, aki szerint e folyamatnak a hangsúlyozása a miniszterelnöki nyilatkozatban feltételezhetően "kampányzáró" megszólalás.