Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oszkó Péter a lapnak elmondta: az sem elképzelhetetlen, hogy a valutaalap megvárja a 2013-as költségvetés törvénybe foglalását, hogy biztosítéka legyen a hitelprogram végrehajtására.

Úgy vélte, nem szükségszerű, hogy állami vállalatok privatizációját, netán a közszféra béreinek csökkentését kérje a valutaalap a magyar kormánytól, a költségvetés helyzete ezt szerinte nem teszi indokolttá.

Elég lenne, ha az Orbán-kormány felülvizsgálná az egyenleget veszélyeztető korábbi döntéseit, és akkor bércsökkentés vagy ehhez hasonló drasztikus lépések nélkül is tartani lehetne a hiánycélt - mondta a volt pénzügyminiszter, megemlítve, hogy növekedési adottságaink jobb pályát feltételeznek, mint ami jelenleg megvalósulni látszik.

Arra a kérdésre, hogy mit kérhet az IMF, Oszkó Péter az egykulcsos adót emelte ki, ami nemcsak azért lehet szálka a valutaalap szakembereinek szemében, mert sarkalatos törvényben rögzítették, hanem egyensúlyi okokból is. Nem alaptalan ugyanis abból kiindulni, hogy a tranzakciós illetékből nem folyik be annyi bevétel jövőre, mint amennyivel a kormány számol, s akkor szükség lehet pótlólagos forrásokra - mondta.