Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Feldman Zsolt elmondta, hogy a rendkívül szélsőséges időjárás ellenére az elmúlt öt év átlagához képest 14 százalékkal több szóját takarítottak be idén a gazdálkodók. Az országban hatvanezer hektáron 170 ezer tonna szója termett, a hektáronkénti termésátlag 2,86 tonna volt.

Az Oil World piacelemző vállalat az egy évvel korábbitól 5 százalékkal elmaradó, 339 millió tonna szójababtermésre számít a világon a 2019/2020. gazdasági évben. Az északi féltekén 145 millió tonnát jeleznek a szakértők, ami 15 százalékkal múlná alul a 2018. évi kibocsátást. A déli féltekén egyelőre igen bizonytalanok az előrejelzések, a 194 millió tonnára prognosztizált kibocsátás 3 százalékkal haladná meg az ideit.

Az Egyesült Államokban a végéhez közelít a szójabab betakarítása, az egy évvel korábbinál 20 százalékkal kevesebb, 96,6 millió tonna kerülhet a tárolókba, szintén az Oil World adatai szerint. Ukrajnában az APK-Inform tájékoztatása alapján 3,7 millió tonna szójabab termett, Oroszországban pedig 2,7 millió hektáron, az ottani szójatermő terület 90 százalékán, összesen 4,5 millió tonna szójababot takarítottak be a gazdák november végéig. Az Európai Unióban a korábbinál 3 százalékkal kisebb területről, összesen 920 ezer hektárról 2 százalékkal kevesebb, 2,6 millió tonna szójabab termett, hektáronként 2,9 tonnás hozam mellett aTallage információi szerint.

A növényi kultúrák gazdaságos termelése érdekében Feldman Zsolt fontosnak nevezte a támogatásokat. Emlékeztetett arra, hogy november végéig a Magyar Államkincstár 212 milliárd forint előleget fizetett ki a gazdálkodóknak. Az idei évben közel 3500 szemes fehérjetermelő és mintegy 16500 szálas fehérjetermelő nyújtott be támogatási kérelmet.

Az államtitkár szerint a támogatások mellett az ágazatot segíti a beruházásokat intenzíven ösztönző gazdaságpolitika is, ez év első háromnegyed évében 15 százalékkal nőttek a beruházások. A gazdálkodók további ösztönzésére, a mind gazdaságosabb termelés érdekében, ez év szeptemberében 100 milliárd forint hitelkeretig elindult a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházási hitelekhez kapcsolódó, a kamatköltségeket 80 százalékig átvállaló kamattámogatási program.

A most elfogadott, az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény lehetővé teszi, hogy a gazdák alkalmazkodni tudjanak az időjárás okozta kihívásokhoz és tovább javuljon a mezőgazdasági termelés hatékonysága. Már elindult az állami főművek rekonstrukciója és fejlesztése, a Vidékfejlesztési Programban javultak az öntözéses pályázatok feltételei, és az engedélyezési eljárást az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény a gazdák számára kiszámíthatóvá teszi - sorolta az eredményesebb gazdálkodás további feltételeit Feldman Zsolt.

Magyarországon a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint a belföldi újtermésű, 51-53 százalék együttes fehérje- és zsírtartalmú szójababot tonnánként átlagosan 103 ezer forint, a minősítés nélkülit 101,3 forint áfa és szállítási költség nélküli termelői áron vásárolták a feldolgozók, kereskedők november harmadik hetében. A feldolgozók tonnánként átlagosan 127,7 ezer forint körüli áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették a full-fat szóját (33 százalék fehérje-, 12 százalék olaj- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) ugyanebben az időszakban. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a szójabab fronthavi jegyzése tonnánként 322 dollárig ereszkedett november végén.