A Napi Gazdaság szerdai számából

November 10-ére hívta össze a Budapesti Értéktőzsde igazgatósága a tőzsde − nyár óta immár második − rendkívüli közgyűlését. A napirenden it-tag és fb-tag megválasztása szerepel, de valójában a sima tagválasztásnál jóval nagyobb a tét. A legutóbbi, szeptember 6-ai rendkívüli közgyűlésen a BÉT-részvények 68,5 százalékával rendelkező osztrák konzorcium (a bécsi tőzsde irányítása alatt a prágai és a ljubljanai börzét is magában foglaló CEESEG AG 50 és az ÖKB 18,5 százalékával) keresztül akarta vinni a BÉT-en 12 éve kiszolgáló MMTS kereskedési rendszer lecserélését a német és a bécsi tőzsdén is használt Xetra-rendszerre, ám ez a magyar tőzsdetagok ellenállásán meghiúsult. Az osztrák nyomás miatt lemondott tisztéről Cselovszky Róbert, az fb és Patai Mihály, az it elnöke, ám végül kompromisszum született: a BÉT új üzleti modelljéről egy későbbi közgyűlés dönt, és az új kereskedési rendszer bevezetésével megvárják a NYSE-Deutsche Börse frigy nyomán várhatóan Frankfurtban (és Bécsben) is bekövetkező rendszercserét.

Egyes hírek szerint az osztrák tulajdonosok most novemberben szerettek volna szavazni az új üzleti modellről − ami hosszabb távon akár az elszámolási rendszer régiós összpontosítását, más olvasatban a magyar Keler kiüresítését is jelentheti −, ám a magyar brókercégek nem érezték elég előkészítettnek az ügyet, így végül nem került napirendre.

Tőzsdei körökből kiszivárgó pletykák szerint az osztrákok is azzal számolnak, hogy az fb-be a magyar brókercégek és bankok jelöltje kerülhet, aki vezetheti a testületet. Erre a jelek szerint Szécsényi Bálintnak, az Equilor vezérigazgatójának lehet a legnagyobb esélye. Ugyanakkor az igazgatóságba az osztrákok állítólag nem szándékoznak újabb magyart beengedni. A testület alelnöke jelenleg Michael Buhl, a bécsi tőzsde elnöke, tagjai Barlai Róbert (OTP), Mohai György (BÉT-vezérigazgató), Szabó László, míg az fb-nek jelenleg mindkét tagja külföldi. A bécsiek által jelölt új it-tagról úgy hírlik, hogy bár rendelkezik magyar felmenőkkel, nem az elnöki poszt várományosa. Sokkal inkább az Michael Buhl, a bécsi tőzsde regionális ambícióit régóta megtestesítő elnöke. Buhl ugyan nemzetközi téren ismert személyiség, ám borítékolható, hogy esetleges megválasztása "magyar tőzsdeelnökké" aligha fogja a hazai közvélemény − és politika − lelkes tetszését kiváltani. Ismét izgalmas tőzsdeközgyűlés elé nézünk...

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!