Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az előzetes adatok szerint a választópolgárok 64,6 százaléka járult az urnák elé vasárnap. Van der Bellen mintegy 2,1 millió szavazatot kapott. Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által támogatott jelölt 48,32 százalékot ért el, amely 1,92 millió voksot jelent.

Mintegy 700 ezer szavazatot azonban levélben adtak le, ezeket majd csak hétfő reggel kilenc órákor kezdik el összeszámolni.

A közvélemény-kutató intézetek előrejelzése szerint a levélszavazatokat is beleszámolva Van der Bellen 53,3 százalékos eredménnyel nyerhette meg az elnökválasztást, Hofer 46,7 százalékkal végezhetett a második helyen.

Alexander Van der Bellen úgy vélte: megválasztása jel az európai politika számára, hogy européerként is lehet választást nyerni. Az osztrák közszolgálati televízióban (ORF) kijelentette, hogy az európai uniós tagság Ausztria érdeke. Hangsúlyozta, hogy azon osztrákok gondjait is komolyan akarja venni, akik nem rá szavaztak, ezért egyeztetést kezd a tartományi vezetőkkel.

Christian Kern osztrák kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke gratulált a győztesnek és arról beszélt, hogy meggyőződése szerint az új elnök kitűnően fogja képviselni az országot belföldön és külföldön egyaránt. "Egyúttal tiszteletemet fejezem ki Norbert Hofer előtt" - mondta, és hozzátette: az országnak közösen kell leküzdenie a kihívásokat. Meglátása szerint a választási eredmény nem fogja megnehezíteni a kormány munkáját.