Öt darabra oszlik a híres autópályaépítő

Négy társaság kiválik a Nemzetközi Vegyépszer Zrt.-ből, az alapcéget pedig átnevezik Vegyépszer Hungária Zrt.-vé -t - tudta meg a Gazdaság.hu. A kiváló vállalatok tiszta lappal indulhatnak, miközben a fennmaradó társaságnak 16 milliárd forintot meghaladó rövid lejáratú kötelezettségállománya marad.
NAPI, 2011. február 8. kedd, 17:42
Fotó:

Feldarabolják a Nemzetközi Vegyépszer Zrt.-t - írja a Gazdaság.hu. A fennmaradó cég neve Vegyépszer Hungária Zrt.-re változik, miközben a cégből négy különböző tevékenységi formájú társaság válik ki. Valamennyi cég székhelye a Zalai megyei iparűzési adótól mentes településen, Szentgyörgyvölgyben lesz, ahol jelenleg a Nemzetközi Vegyépszer székhelye is található. 

Az átalakuló társaság vezérigazgatója a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. jelenlegi vezérigazgatója, Seprényi Sándor lesz. A tervek szerint a Nemzetközi Vegyépszerből átalakuló Vegyépszer Hungária Zrt. viszi tovább az eredeti cég saját tőkéjének 99,74 százalékát, a kiváló társaságok közül az "új" Nemzetközi Vegyépszer Zrt. 0,2, a több pedig fejenként 0,02 százalékkal gazdálkodhatnak.


A 600 ezres tőkével alakuló Magyar Közép-út Kft. viszi tovább az út- és autópálya-építést, valamint 836 millió forint vevőkövetelést és ugyanekkora rövid lejáratú kötelezettséget. A céget Fényes Tamás vezeti. Hasonló tőkeellátottsággal, és ugyancsak út- és autópályaépítésre alakult meg a Magyar Nyugat-Út Kft., amelynek első embere Kovács Endre lesz. A cég 780 millió forintot meghaladó vevőkövetelést és szállítói tartozást vihet útravalóul


E két társaság feltehetően azért jött létre, hogy befejezzék a Nemzeti Infrastruktúra-Fejlesztő Zrt.-nél (NIF) pályázat útján elnyert útépítési projekteket, ám Seprényi Sándort nem értük el és üzenetünkre sem reagált. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. nem kívánta kommentálni feltételezésünket, de a társaság információink szerint eltökélt abban, hogy a Nemzetközi Vegyépszer által megkezdett projekteket befejezzék. A társaság a 86-os út Szombathely-Vát szakaszának felújítását és négysávúsítását, valamint az M0-ás autópálya kivitelezési munkáit kezdte meg.


Az egyik új, kiváló társaság viszi tovább a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. nevet, a 6 millió forint alaptőkével létrejövő cég fő tevékenysége „folyadék szállítására szolgáló közmű építése", praktikusan vízvezeték-hálózat építés. A cég vezérigazgatója Nánásy Csaba lesz.

A 600 ezer forint jegyzett tőkével létrejövő Magyar Erőműépítő Kft.-nél elektromos, híradás-technikai célú közmű építését jelölték meg főtevékenységként. A Csombok Imre vezetésével megalakuló társaság 600 ezer forint követelést is örököl a zrt.-ből.


Több sajtóhír is foglalkozott a közelmúltban a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. esetleges fizetésképtelenségéről. A társaság áthelyezte székhelyét a Zala megyei Szentgyörgyvölgybe, és törölték többségi tulajdonosát, a Stelius Befektető Zrt.-t, új részvényeseit viszont nem nevezte meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK