Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly decemberben a költségvetési intézmények - ezek közül is kiemelt mértékben a kórházak - jelentős adósságkonszolidáción estek át; ennek köszönhetően a közintézmények lejárt tartozása 81,5 milliárd forintról 21,6 milliárd forintra csökkent 2016 decemberében.

Az azóta eltelt hónapokban viszont folyamatosan emelkedett az adósságállomány, a csúcs áprilisban 38,9 milliárd forint volt. Májusban kedvező fordulat állt be, ekkor 1,1 milliárd forinttal csökkent, így a hónap végén a lejárt adósságállomány 37,8 milliárd forint volt - derül ki a Magyar Államkincstár adataiból.

Az összes tartozásból a 30 napos fizetési határidő alatti tartozások összege 18,5 milliárd forint, 30-60 nap közötti 8,12 milliárd, míg 60 napon túli adósság 11 milliárd forintra rúg. A tartozásállomány teljes összegéből az állammal szemben fennálló tartozás összege 700 millió forint, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás állománya 37,1 milliárd, ebből 1,1 milliárd az állami szolgáltatókkal szembeni adósság.

A tartozásállományból 28 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel - beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeit, valamint a klinikai központtal rendelkező egyetemeket -, ez 500 millió forintos csökkenés az előző hónaphoz mérten.

A legnagyobb adósságot a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja, vagyis a Honvédkórház görgeti maga előtt, összesen 2,3 milliárd forintot. Milliárdon felül adóssággal küzd még a Békés Megyei Kórház (1,2 milliárd), a Péterfy Sándor utcai Kórház (1,2 milliárd) és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi kórház (1,1 milliárd forint).

A kórházi szektoron túl egyes állami hivatalok sem fizetnek szállítóiknak: a kormányhivatalok 1,8 milliárd forinttal tartoznak a beszállítóknak, míg a NAV 1 milliárd forintos lejárt adósságot görget, ami egy hónappal ezelőtt még csak 912 millió forint volt. Az adatszolgáltatásra kötelezett 671 intézményből 347 számolt be lejárt adósságról.