Ötezer magyart vitt el az influenza januárban - mégsem népszerű az oltás

Két nagyon erős influenzajárványt regisztráltak 2004 óta, a havi halálozási adatok mindkettőnél meghaladták a szokásos havi átlagot - mondta az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgatója a parlament népjóléti bizottsága előtti meghallgatásán.
Szepesi Anita, 2017. március 29. szerda, 15:21
Fotó: Pixabay

Az elmúlt 13 évben két kiemelkedően erős influenzajárvány betegítette a lakosságot Európában, így Magyarországon is. A 2014/15-ös szezonban 503 ezer, a 2016/17-es szezonban 481 ezer influenzás beteg fordult orvoshoz. Szakmai evidencia, hogy a nagyobb járványok idején nő a halálozás, két éve 6-8 ezerrel, az idei szezonban 5,3 ezerrel haladta meg ez az adat a havi átlagot. A halálozási többlet 90 százaléka köthető az influenzához, illetve a szövődményeihez, a többiért idén a rekord hideg és a levegőszennyezés lehet a felelős.

A halálozási többletet is regisztráló európai influenzafigyelő szolgálat valamennyi jelentős országban (20 ország) észlelte a növekvő halálozást - mondta a járványügyi helyzetről és a KSH kiemelkedő januári halálozási statisztikájáról tartott népjóléti bizottsági meghallgatáson Oroszi Beatrix, az OEK főigazgatója.

Szezonális hatás volt

Oroszi szerint a járvány végén a többlethalálozás lecsengett, a számok már nem térnek el a korábbiaktól. A halálozási többletet a 65 évesnél idősebbek körében mérték, amit indokol, hogy az idei vírustörzs főleg erre a korosztályra volt veszélyes.

Az influenza a legsúlyosabb járvány napjainkban, évente félmillió haláleset köthető hozzá világszerte, mégsem népszerű az ellene adott védőoltás Magyarországon - derült ki Szentes Tamás országos tisztifőorvos előadásából. A 2016/17-esszezonban a háromévesnél idősebbeknek biztosított 1,3 millió ingyenes oltóanyagnak mintegy a fele fogyott el, a háromévesnél fiatalabb gyerekeknek nyújtott ingyenes oltások 60 százalékát vették igénybe.

Nem mozdul

Az influenza elleni átoltottság az intenzív tájékoztatási kampány dacára évek óta nem mozdul el, a három évnél idősebbek körében 50 százalék körüli, a hátomévesnél fiatalabbak között a 70 százalékot is eléri. Ugyanakkor óriásiak a területi eltérések, a háromévesnél idősebb korosztályban Budapesten a 90 százalékot is eléri, Pest és Fejér megyében is átlag feletti az átoltottság, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hajdú-Biharban és Jász-Nagykun-Szolnok megyében ugyanakkor még a 40 százalékot sem érte el.

A kanyaró elleni átoltottság 98 százalékos, 2001 óta nem volt kanyarós megbetegedés Magyarországon, csak behurcolt esetek voltak - mint ahogy az idei lokális járvány is egy romániai állampolgárral érkezett. Jelenleg Magyarországon 67 kanyarógyanús esetet vizsgálnak, 16-nál igazolták a betegséget. Nem könnyű a kanyaró felismerése, az orvosok jelenős része nem is találkozott még ilyen beteggel.

A mostani első esetnél is hetekkel később, a kontroll vérvételnél derült ki, hogy a tüneteket kanyaró okozza - mondta Szentes Tamás, hozzátéve, hogy rendelkezésre áll 60 ezer tartalékvakcina, s a patikákban is elérhető az oltóanyag.

Ne menjenek Erdélybe a pedagógusok

Romániában 3800 kanyarós megbetegedést regisztráltak és az osztálykirándulások gyakori célpontjának választott Erdély déli része is erősen érintett. Elsődleges védelemként a járvánnyal érintett területek elkerülését javasolta a tisztifőorvos válaszként arra a jobbikos felvetésre, hogy a kormány biztosítsa ingyenesen az osztálykirándulásra Erdélybe utazó pedagógusoknak a védőoltást. (Gyártótól és helytől függően tízezer forint körüli a kanyaró oltás ára).

A bizottság másik tagja, Zombor Gábor felvetéséből kiderült, létezik egy ajánlás, miszerint a járvánnyal sújtott területekhez közeli magyar kórházakban csak érvényes oltási igazolvánnyal rendelkező betegeket lássanak el. Az influenza elleni átoltottság javítása kapcsán Zombor úgy vélte, érdemes lenne vizsgálni az átoltottsági arány és a többlethalálozás összefüggéseit.

Biztonságban van

Magyarországon járványügyi szempontból biztonságban van, a kanyarós megbetegedésekre a hatóságok adekvátan és arányosan reagáltak, időben izolálták a járványt - hangsúlyozta Ónodi-Szűcs Zolán egészségügyi államtitkár. Ónodi-Szűcs az ülés elején élesen reagált a bizottsági meghallgatást kiváltó ellenzéki beadványra. A képviselők ebben az influenza elleni átoltottság alacsony arányát hangsúlyozva kormányzati intézkedéseket szorgalmaztak, részben WHO-s ajánlásokra hivatkozva, részben kiemelve, hogy hazánk felkészületlen volt az idei influenzajárványra.

Az államtitkár szerint a beadványban foglaltak nem fedik a valóságot. Ónodi-Szűcs méltatlannak találta, hogy ez ügyben bármilyen vita induljon, amikor Magyarország világelső a vakcinázásban. Úgy fogalmazott: az egészségügyi intézmények megfelelően végezték a feladatukat, senki nem maradt ellátatlanul.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oligomer, 2021.01.12 17:09

@Sorathul: Üdv!
Nem igazán szoktunk egyetérteni, bár volt már rá példa.
Itt ugyan ez a helyzet, valóban előfordul(hat) elég nagy számban megbetegedések influenza oltás után. Ami a problémát okozhatja, az az, hogy az oltás előtt mindenkit alaposan ki kellene vizsgálni, mert néhány lappangó betegség a vakcina beadása után nagyon erősen bedurranhat. Nem tudok rá jobb magyar szót. A jobb háziorvosok fel is hívják a figyelmét a hozzájuk forduló, influenza oltást igénylőnek, hogy van e valami tünete, általában egészségesnek érzi e magát, leszámítva a krónikus, ismert betegségeit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2019, 2021.01.12 15:29

@Sorathul: "Tetszik tudni olvasni, vagy csak ócsárolni tanították meg?
Nem azt írta, hogy influenzás lett az influenza oltás után, hanem hogy megbetegedett."
Tetszik amikor egy ilyen hülye kioktat másokat.
Tetszik tudni olvasni, móricka?
Figyu, idézek a náci féreg elvtársadtól: "Az influenza elleni védőoltás hatékonysága alacsony és többeknél okoz fertőzést."
Szóval nem csak megbetegedést írt, hanem fertőzést, te szerencsétlen.

"A szarrá égetés terén viszed a prímet." Ez meg a legszebb, amikor hülyét csinálsz magadból, ehhez meg nagy arc párosul. :DDD buta kis lúzerkölök
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2021.01.12 15:12

Tehát egy hónap alatt 5000, a covid 9,5 hónapja közben 10 853 halott.
Persze, sok, de a covid elleni oltást kötelezővé akarják tenni valakik, az influenzáét nem. Érdekes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2020.11.20 10:07

@syriaalaeppo@gmail.com:
Tetszik tudni olvasni, vagy csak ócsárolni tanították meg?
Nem azt írta, hogy influenzás lett az influenza oltás után, hanem hogy megbetegedett.
Ami könnyen megtörténhet, mivel jobb esetben terhelést jelent az immunrendszernek az oltás.
Apósom is rendszeresen beadatja, és majdnem mindig le is betegszik utána. Nincs ebben semmi érdekes.
A szarrá égetés terén viszed a prímet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

syriaalaeppo@gmail.com, 2020.11.20 08:52

@dakujeme: Valódi agyhalott.
Az influenza elleni oltástól képtelenség influenzásnak lenni. Előlt víruspartikulumot tartalmaz. Újból szarrá égetted magad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html