Jövőre a tervezett nettó finanszírozási igény várhatóan 674 milliárd forint, ezzel szemben várhatóan 643 milliárd forint lesz a nettó piaci kibocsátás. A nettó kibocsátás 95 százaléka, 613 milliárd forint a forintpiacon valósul meg a tervek szerint. Devizából az állam nem tervez 2012-ben nettó forrásbevonást, a tervezett 4 milliárd euró értékű piaci devizaforrás bevonás, illetve a 800 millió euró várható projektfinanszírozó hitelfelvétel a mintegy 4,8 milliárd eurós lejáró devizatartozást refinanszírozza. A teljes bruttó kibocsátás várhatóan 7 százalékkal csökken 2011-hez képest, mintegy 4.589 milliárd forint lesz. Az összes bruttó kibocsátás 69 százaléka forint, 31 százaléka deviza.

Az ÁKK nem számol pánikszerű eladásokkal

"A finanszírozási terv készítésénél azzal számoltak, hogy 2012-ben olyan lesz a befektetői hangulat, mint az idén" - mondta Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese a csütörtöki sajtótájékoztatón. Hozzátette: ha így lesz, akkor ez a finanszírozási terv teljesíthető. "Nem gondoljuk, hogy pánikszerű eladás lesz a piacon, mint ahogy a Moody's lépése után sem következett be" - mondta annak kapcsán, hogy a Standard & Poors tegnap befektetésre nem ajánlott kategóriába sorolta át Magyarországot.

November végén a Moody's hasonló lépése után megugrottak a hozamok, de érdemi külföldi állampapír-állomány csökkenésre nem került sor. A külföldi befektetők tisztában voltak a leminősítés veszélyével, mondta Borbély László András, hiszen mind a három nagy hitelminősítő már hosszabb ideje negatív kilátást csatolt a magyar minősítéshez. A magyar állampapírokat nagy mértékben magasabb kockázatú, magasabb hozamú, fejlődő piaci alapok tartják, ezeket a mostani gyengébb minősítés sem kényszeríti eladásra.

Töröcskei szerint a piac stabil

A minősítésből önmagában nem lehet a hozamfelárra következtetni, válaszolta arra a kérdésre, hogy mennyire drágítja a finanszírozást a hitelminősítők lépése. A jövő évi deviza kibocsátások ütemezéséről annyit mondott, hogy ahogy hagyományosan is, most is arra törekszenek, hogy ezekre minél nagyobb mértékben az első félévben kerüljön sor. Ez persze a piaci helyzet függvénye, tette hozzá. Kérdésre elmondta, amíg az IMF-fel a tárgyalások folynak, nagyon kicsi az esély az ilyen kibocsátásra.

Az IMF-megállapodással kapcsolatos kérdésre Töröcskei István, az ÁKK vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a piac stabil, a megállapodásra elsősorban azért van szükség, hogy a növekedéshez egyfajta stabil hátteret biztosítsunk. Nem az összegen van a hangsúly, tette hozzá a megállapodás tervezett vagy szükséges nagyságát firtató kérdésre. Az ÁKK törekszik arra, hogy fenntartsa és növelje a finanszírozási tartalékot.

Jelenleg még az előző IMF-EU hitelből lehívott, de fel nem használt rendelkezésre álló tartalék meghaladja az egymilliárd eurót, ami jövő év végére - a bankoknak kikölcsönzött összegek visszatörlesztése után - 1,5 milliárd euróra nő, mondta Borbély László András.