A mintegy ötmilliárd forintot december 7-től utalja a tejtermelőknek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.

A tejtermelőket sújtó különleges hátrányok kezelésére az Európai Unió több mint 13 milliárd forintot (46 millió eurót) biztosít 2011-ben Magyarországnak.

Az EU 2011-es programjára új és korábbi pályázók egyaránt jelentkezhettek, amennyiben teljesítik a jogszabályok által előírt - tejtermelő tevékenység folytatására vonatkozó - kötelezettségeiket. A magyar termelőknek juttatott összeg pontos mértéke függ az igénylők számától, valamint az általuk leadott, kilogrammban meghatározott tejmennyiségtől.

A tejtermelő a 2010/2011. kvótaévben megtermelt és értékesített tej után igényelhette a különleges támogatást, a 2011. március 31-én rendelkezésére álló kvóta mértékéig. A program feltételrendszere nem változott. Az a termelő igényelheti a támogatást, akinek gazdaságilag sérülékeny vagy környezeti szempontból érzékeny területe van. Továbbá az állattartónak rendelkeznie kell legalább egy hektár egységes területalapú támogatásra (SAPS) jogosult földterülettel - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.