Ötmilliárdért bontják, 40 milliárdért építik az új Puskás stadiont

Megtárgyalta és elfogadta a kabinet a Puskás Ferenc Stadion újjáépítésével kapcsolatos koncepciót - közölte a kormányszóvivő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI, 2011. november 4. péntek, 10:40
Fotó: Napi.hu

Giró-Szász András az MTI kérdésére kifejtette: egy 40 ezer férőhelyes - igény esetén 55 ezer férőhelyesre bővíthető -, UEFA 5-ös kategóriájú sportlétesítmény épül összesen 35 milliárd forintból. Megjegyezte, a jelenlegi épület részeinek az elbontása körülbelül 5 milliárd forintba kerül.

A stadion a "2011 végétől 2015-ig terjedő időszakban valósul meg" - mondta a kormányszóvivő.
A létesítmény átépítésére korábban nem szerepelt forrás a jövő évi költségvetésben, ugyanakkor Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő október elején úgy nyilatkozott: a kormány várhatóan még októberben dönt arról, hogy milyen költségkerettel, milyen fejlesztéseket lehet végrehajtani a Puskás Ferenc Stadionnal kapcsolatban a következő esztendőben.

A korábbi terv az volt, hogy a Puskás Ferenc Stadion bontását az október 11-én rendezett, finnek elleni labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőt követően megkezdik, ám kiderült, addigra még nem kértek bontási engedélyt az illetékesek. Fürjes Balázs, a budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos október végén a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott: kormányzati szinten nincs döntés a Puskás Stadion építéséről, és bár a végső szó kimondása nem az ő hatásköre, a beruházás túl drága, ezért érdemes lehet két kisebb, modern stadionnal segíteni a magyar futballt; ez a ferencvárosi és a debreceni aréna lenne. Lapértesülések szerint az új satdion építésére mintegy 40 milliárd forintot szán a kormány.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

aleva, 2011.11.05 09:12

@aleva: bocsi javítok: "Miniszterelnök Úr!"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aleva, 2011.11.05 09:10

Miniszerelnök Úr! Ez nagyon drága lesz. Át kéne gondolni, hogy a jelenlegi helyzetben inkább a termelő beruházásokra kéne a pénzt adni. És azt sem Bpesten hanem vidéken.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

munyi79, 2011.11.04 12:54

@oldwiseman:
teljesen jogos, amit írtál.
Sopron- kosárlabda
Győr- kézilabda
Pécs- kosárlabda
Veszprém-kézilabda
Debrecen- labdarúgás,kézilabda
Szeged- vízilabda,kézilabda
Székesfehérvár- jégkorong
Csak pár fontosabb vidéki nagy város, amely adott sportág egyik, hanem az egyetlen honi fellegvárának számít.
Ezen városok között elosztva a 45 milliárdot ténylegesen lehetne beszélni megtérülésről és a projekt megvalósításának értelméről.
És ezen városok adott sportágai évről-évre szerves részét képezik a nemzetközi mezőnynek is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oldwiseman, 2011.11.04 12:35

szerintem igaza van munyi79-nek, ha már ennyi dellát el akarnak b@szni a "sportra",akkor inkább építsenek belőle új stadionokat azokban a városainkban, amelyek csapatai a legjobbak a kupaküzdelmekben. Pl. Diósgyőr, DVSC, Kaposvár,stb. Lehetőleg olyan sportkomplexumokat hozzanak létre, melyekben több sportág sportolói és persze utánpótlása, illetve a tömegsportolók is megtalálják a -többek közt- az EGÉSZSÉG MEGŐRZÉS szempontjából fontos mozgási lehetőségeket, lett légyen rekkenő hőség, vagy téli zimankó. Vérlázító, hogy 40 -meg amennyivel több lesz a cech a végére- mrd már megint egy nettó prestige beruházásra megy el, hol máshol, mint ebben a hányadék vízfejben! weberianus; ez a pénz nem fog megtérűlni, hisz az új komplexumnak lesz egy ú.n. fenntartási, állagmegőrzési költsége is, mely az átadás után pár évvel -ismervén a honi kivitelezési qualitást már 1 évvel- jelentkezni fog, ezért egy ekkora beruházás megtérülése igencsak kétséges. Ha azonban az előzőekben általam javasolt vidéki beruházások lennének tető alá hozva ebből a summából, nos azok egyenként már hoznának annyi pénzt, hogy ott lehetne egy 10 év alatti megtérülésről beszélni. És aKkor még a minőségi sportolási lehetőségek miatt esetleg egészségesebbé váló tömegek okán valószínűleg csökkenő gyógyszer, sztk, kórházi, ill táppénz kiadások csökkenéséről még nem is beszéltem. Érdemes összefüggéseiben vizsgálni 1-1 ilyen beruházás rövid és hosszútávú kihatásait és főként azt, hogy ekkora pénzből mikor tesszük a zemberek minél szélesbb rétegeinek a legjobbat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

munyi79, 2011.11.04 12:24

@weberianus:
a gondolkodásommal nincs baj és nem sorolnám egyik politikai vezérvonalhoz sem.
Csak már megtanulhattuk volna, hogy az ilyen nagy volumenű projektek valakik számára mindig busás hasznot hoznak, csak azok általában nem a végfelhasználók és a projektek tényleges megvalósítását végző al- és kisvállalkozók közül kerülnek ki. (lásd M6-os autópálya).
És azon kellene már elgondolkozni, hogy nem csak a szórakoztatóipar és a szolgáltatóipar hozhat boldogulást az országnak.
Vannak (még) jó termőföldjeink és talán kapacitás is lenne egy mezőgazdaság+könnyűipar+élelmiszeripar triumvirátus kialakítására persze mindezt ésszerűen és megalapozottan létrehozva több tízezernyi munkahelyet teremteni.És ez tényleges, megfogható értéket teremt, amely mind a belső fogyasztás és mind az export növelésének lehetősét magában hordozná.
Egy stadion nem termel mind a 365 nap az országnak (főleg nem egy népstadion). Azért a pár meccsért, amelyet esetlegesen telt ház előtt is játszanának soknak tartom a jelen gazdasági helyzetben a 45 milliárdot, amely idővel több is lehet. (lásd 4-es metró).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html