Ötödével bővült az ENSZ-klímaprogramja

Stabilan bővül az ENSZ klímaváltozást okozó gázok kibocsátásának csökkentését célzó programja, már mintegy 3000 emissziócsökkentési projektet regisztráltak.
NAPI, 2011. május 11. szerda, 17:30
Fotó:

Jól halad az ENSZ klímaváltozást okozó gázok kibocsátásának csökkentését célzó programja (Clean Development Mechanism; CDM) − jelentette be a nemzetközi szervezet. A program stabilan bővül, keretében jelenleg már mintegy 3000 emissziócsökkentési projektet regisztráltak, és további 2600 projekt áll a befogadási folyamat valamely szintjén − ismertette a Reuters. A CDM keretében a kibocsátáscsökkenést eredményező technológiai korszerűsítéseket szén-dioxid-kreditek (úgynevezett CER-kvóták) kereskedéséből származó bevételek finanszírozzák.

A trendet jelzi, hogy 2011 első negyedévében az egy évvel korábbinál 17 százalékkal több projekt került be az értékelési folyamatba, és elemzők szerint idén rekordszámú fejlesztés indulhat. Idén eleddig 110 millió CER-kvótát osztott ki az ENSZ, míg 2010 egészében összesen 132 milliót. Bár az ENSZ várakozások fölötti sikerként értékeli az eredményeket, számos kritika is éri a rendszert, mondván, abból egyre többen húznak aránytalanul hasznot.

HOZZÁSZÓLÁSOK