BUX
39138

OTP: növekedés, bizalmi kockázattal

A bank középtávú stratégiája kedvező gazdasági környezetet jelez, de az euró csúszása megingathatja a befektetőket.

Egerszalóki Tímea, 2006. április 12. szerda, 10:19

Az OTP középtávú stratégiájához készített makrogazdasági előrejelzés dinamikus növekedéssel, alacsony inflációval és kamatokkal jellemezhető globális környezetre épít, de számol azzal, hogy a piacok türelme elfogy a fiskális politika hitelességének csökkenése miatt.

A dokumentum szerint a magyar gazdaság középtávú fejlődését a globális viszonyok mellett alapvetően befolyásolja az euróbevezetés kritériumainak való megfelelés kényszere.

Az alap-előrejelzés szerint 4 százalékos átlagos GDP növekedés mellett az állami költségvetés hiánya mérsékelten, évente átlagosan 0,8 százalékkal csökken és 2010-re 3-4 százalék lesz. A fiskális politika hitelességének csökkenése miatt azonban az OTP stratégia terve szerint számolni kell azzal a lehetőséggel is, hogy az idén szeptemberben aktualizálandó konvergencia programban ismét távolabb kerül az euróbevezetés tervezett időpontja. Arra az esetre, ha a pénzügyi piacok türelme elfogyna, az OTP egy nagyobb növekedési áldozattal, magasabb inflációval, gyengébb forinttal és magasabb kamatfelárakkal számoló alternatív pálya gazdasági hatásait is megvizsgálta.

A leányvállalatok országaiban a hazait meghaladó növekedéssel számolt a bankcsoport: a négy ország nominális GDP-jének euróban kifejezett értéke eszerint másfészeresére nő az évtized végéig. Horvátország kivételével a leányvállalatok országainak gazdaságai a magyarnál gyorsabb ütemben bővülnek a következő öt évben. Leggyorsabb növekedést Szlovákiában várnak, itt a 2010-es euróbevezetést is valószínűsítik. Bulgária esetében is számolnak a 2010-es dátummal, de a célt a magas infláció veszélyeztetheti, ami Romániát is jellemzi. Horvátországban a költségvetési deficit leszorítása látszik a legnehezebben teljesíthető maastricht-i kritériumnak.