Ötszázmillióból élénkítené a muravidéki gazdaságot a kormány

A helyi gazdaság, a fiatal gazdálkodók megerősítését, a foglalkoztatás bővítését és a szülőföldön való megmaradást egyaránt szolgálná a szlovéniai Muravidéknek szánt 500 millió forintos gazdaságélénkítési program, amelyről a jövő évi költségvetés tárgyalása során dönt a magyar Országgyűlés - mondta el a parlament nemzeti összetartozás bizottságának elnöke szerdán Dobronakon.
portfolio.hu, 2016. június 1. szerda, 22:04
Fotó: Napi.hu

Pánczél Károly a bizottság kihelyezett ülését követően tartott sajtótájékoztatón beszélt a Lendvához közeli faluban arról, hogy a pályázati csomag egyik fő eleme egy tangazdaság elindítása lenne, ahol a helyi termékek gyártását, piacra jutását is segítenék ezzel. A fiatal vállalkozók helyben maradását, illetve ezzel a magyarság erősítését is szolgálná a pályázati keret, de ezen túlmenően magyar nyelvű óvodai csoport indítása és magyar iskola, kollégium megvalósítása is szerepel a muravidékiek elképzelései között - tette hozzá a bizottsági elnök.

Mint kifejtette: a szlovéniai magyarság egyik legfőbb gondja a kis létszáma, ami miatt még erőteljesebben sújtja a gazdasági helyzet miatti elvándorlás, illetve a vegyes házasságok kapcsán tapasztalt asszimiláció.

A magyar nemzetpolitikában tavaly óta - segítve a kisebbségek szülőföldjükön való boldogulását - hangsúlyosabbá vált a gazdasági fejlesztések támogatása, amire példa a Délvidéknek nyújtott, összesen 50 milliárd forintos gazdaságfejlesztési pályázati és hitelcsomag, vagy a Kárpátaljának szánt 12,5 milliárdos hasonló program.

A muravidéki magyarság gazdaságfejlesztési lehetőségeinek támogatására a magyar Országgyűlés a jövő évi költségvetésében 500 millió forintot szán, de ez egy kezdő lépés, ami a következő években több milliárd forintra nőhet. Ennek révén nemcsak a tangazdaság valósulhatna meg, de a közeli Őrséghez hasonló falusi turizmus elindítása is - jelezte Pánczél Károly.

Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) elnöke a megbeszéléseket követően arról is szólt, hogy az elmúlt években a magyar kormányzat részéről azt tapasztalják, hogy jobban odafigyelnek a Muravidékre. Ezt mutatja az is, hogy jelentősen nőtt az erre a térségre szánt anyagi támogatás is.

Úgy vélekedett ugyanakkor, hogy a sokak számára talán ideálisnak tűnő szlovéniai kisebbségi helyzet ellenére olyan gondokkal küzdenek, amelyek a nagyobb lélekszámú határon túli magyar régiókban talán nem jellemző. Ide sorolta, hogy nincs magyar nyelvű egyházuk, illetve iskolájuk, de a jelentős mértékű elvándorlást is említette. Reményét fejezte ki, hogy a tervezett lendvai főkonzulátus megnyitása és a gazdaságélénkítő program jelentős segítséget nyújthat a muravidéki magyarság számára.

HOZZÁSZÓLÁSOK