Otthon Melege - üzent a szaktárca

Az Otthon Melege Program pályázati kiírása idén több mint 115 ezer hazai háztartás energiahatékonysági korszerűsítését segíti. A pályázati bírálatok lezárultak és közel 50 ezer pályázó már meg is kezdte támogatói okirata beváltását - adta hírül az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
Szász Péter, 2019. április 1. hétfő, 11:10
Fotó: Pixabay

Az Otthon Melege Program mintegy 5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá az új, energiahatékony háztartási nagygépek (hűtő- vagy fagyasztókészülékek, mosógépek, mosó-szárítógépek) vásárlásához. A tavaly októberben újranyitott alprogram keretében a 2018. november 5. és november 21. közötti időszakban régiónként nyílt lehetőség a pályázatok beadására.

A támogatói döntések 2018. december 20. és 2019. március 21. között, szakaszosan születtek meg, a nyertesek értesítése folyamatos. A lezárult bírálat alapján a véglegesített pályázatok 97 százaléka részesült támogatásban.

A csökkentett árú vásárlások január első napjaitól folyamatosan zajlanak. Mostanáig a támogatott pályázatok 40 százaléka esetében kezdődött meg közel 50 ezer Támogatói Okirat beváltása.

Az új berendezés megvásárlására a Támogatói Okirat elektronikus átvételét követően 150 nap áll rendelkezésre.

A kérelmenként átlagosan igényelt és megítélt 43 ezer forint támogatás azt jelzi, hogy a háztartások túlnyomó többsége az elérhető legmagasabb, A+++ energiahatékonysági kategóriájú nagygép beszerzése mellett döntött.

HOZZÁSZÓLÁSOK