Ötven éve nem látott szintre emelkedik a Duna - Úszik a Kossuth téri mélygarázs

Az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre a következő napokban várható árvízhelyzetben számítani kell - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő hétfői sajtótájékoztatóján a Parlamentben.
MTI, 2013. június 3. hétfő, 12:37

A kormányszóvivő kiemelte: a védekezéshez szükséges összegek rendelkezésre állnak, bármilyen komoly probléma megoldását lehetővé teszi a költségvetés. Magyarország tavasszal már bizonyította, hogy képes megfelelően kezelni az ilyen helyzeteket, és a kormány az illetékes szervekkel "megfelelő előkészítés után áll ezen probléma megoldása elé" - fogalmazott.

Giró-Szász András szólt arról, hogy a belügyminiszter az Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésére rendkívüli készültséget rendelt el Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében.

Molnár Béla vízügyi főigazgató hangsúlyozta: ezer kilométeren, öt-hatezer ember bevonásával védekeznek az árvíz ellen. Ehhez jöhet még az önkormányzatok részéről további 18-20 ezer ember - tette hozzá.

A Duna áradása miatt elárasztják vízzel a Kossuth téren épülő mélygarázs munkagödrét (képünkön). A számítások szerint a Duna vízszintje hamarosan eléri a 7,5 métert, emiatt néhány napon belül 1-1,5 méteres víz fog hömpölyögni a pesti alsó rakparton. A kiáradó víz nyomásával szemben a bepumpált víz nyomása támasztja majd meg az épülő mélygarázs résfalát.

Várhatóan a Szigetközben, Komárom, Esztergom és Budapest környékén lesz a legsúlyosabb a helyzet. A Szigetközben a védvonal alacsonyabb, mint az eddig mért legmagasabb vízszint, így ott homokzsákokkal kell a töltést megmagasítani - magyarázta.

Molnár Béla a fővárosi helyzetről elmondta: az eddigi legmagasabb vízszint körüli értéket várnak, 860 centiméter körül tetőzhet a Duna, vagyis a jelenleginél körülbelül három méterrel lesz magasabb a vízszint. A Margitszigetet ideiglenes védművel veszik körbe, és a Római-parton is jelentősebb védekezésre lesz szükség.

Jelenleg 383 kilométeren védekeznek az árvíz ellen, 286,5 kilométeren első-, 35,3 kilométeren másod-, 61,6 kilométeren pedig harmadfokú a készültség - közölte a főigazgató, megjegyezve, hogy ezen értékek gyors és hirtelen növekedésére számítanak a következő napokban.

Molnár Béla elmondta: hétfő reggel 8 órakor összeült az országos műszaki irányítótörzs, hogy tájékoztasson a fejleményekről, később pedig a belügyminiszter számolt be a miniszterelnöknek a helyzetről. A védekezésben részt vevő szervek között megkezdődtek az egyeztetések - hangsúlyozta.

Közlése szerint Szolnokról már átvezényeltek 160 műszaki szakembert Győrbe, továbbá Pécsről, Miskolcról és Nyíregyházáról is hasonló átcsoportosítást terveznek, míg a szegedi és a gyulai vízügyi igazgatóságon készenlétben állnak.

Keddre derül ki, mekkora lesz az árhullám

A legfrissebb hírek szerint a Duna hétfő éjfélkor rekordmagasságon, 12 métert is meghaladó vízszinttel tetőzik a németországi Passaunál, ezt követően lehet csak pontosabb előrejelzést adni a folyó magyarországi áradásáról - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő délben honlapján.

A legutóbbi számítások szerint a Duna Budapestnél megközelíti, de nem éri majd az eddig mért legmagasabb, 860 centiméteres szintet. Az állami védvonalakon a vízügy, a folyó fővárosi szakaszán pedig a Fővárosi Csatornázási Művek megkezdte a védekezéshez szükséges előkészületeket, erőket és eszközöket csoportosítottak át a legkritikusabb pontokra.

Az OKF szakemberei a 2002-es árvízhez hasonló helyzet kialakulásával számolnak, akkor összesen ötmillió homokzsákot használtak fel a védekezés során.

A Duna áradása jelenleg Győr-Moson-Sopron megyét - ezen belül főként Mecsért és Dunaszentpált -, valamint a fővárost érinti leginkább, de már zajlanak az előkészületek Komárom-Esztergom, Pest, valamint Fejér, Tolna és Baranya megyében is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

francois, 2013.06.09 12:58

@lomb:
Nos, én hasonló esetre gondoltam, mint ami most a HÉV alagúttal történik. Olvassa el a cikket:
http://hvg.hu/itthon/20130608_Szovjet_trolikat_es_uthengereket_vetettek
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

francois, 2013.06.05 19:40

Gondolom a házakat már eleve úgy tervezték, hogy kibírják a talajvizet akár árvíz esetén is. A házak jelentős része a Belvárosban 100 évnél idősebb, ezalatt már volt néhányszor magas vízszint a Dunában.
A mélygarázs fölé hiába hordanak földet, az a talajréteg már nem bír el akkora fákat, mint amilyenek korábban ott voltak (az egyik fényképen látható, hogy a mélygarázs mellett kb. 1 m-re a talajfelszíntől elfűrészelték a termetes fa törzsét, a többi meg maradt a helyén; ilyet a fatolvajok szoktak csinálni). A Parlament Pest felőli oldalán ott van a nagy lebetonozott térség, azt nyugodt szívvel feláshatták volna mélygarázsnak (eddig is parkoló volt), és utána egy részét parkosíthatták volna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.06.05 17:36

@francois: A házak szigetelésében nem vagyok biztos. Meglátjuk.

A Nemzet Főtere programban a fák és a környezet nem játszottak, egyedül a negyvenes évek fílingjének visszaidézése volt fontos ( meg a Nép elől való eltűnés lehetőségének megteremtése, illetve a Nép kizárása ).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

francois, 2013.06.05 17:31

@Blama:
A Parlament épülete alatti pincék szerintem szigeteltek. Korábban ott tárolták a fűtéshez szükséges szenet, a légkondicionálás előtt az épület hűtéséhez szükséges jeget, meg biztosan tárolnak ott bútort, berendezést, iratokat, mint sok hasonló épület esetében. Ha ott megjelenne a talajvíz, ami a Duna közelsége miatt nem csak árvíz esetén lehetséges, akkor a pincerészt szigetelés nélkül nem lehetne használni. Szerintem így logikus.
Érdemes megnézni az elöntött mélygarázsról készített képeket itt:
http://www.vg.hu/galeria/1677
Csak tovább erősödött a meggyőződésem, hogy hatalmas hiba volt a jelenlegi helyére tervezni. Az éghajlat változása miatt a dunai árvizek egymás után döntik a rekordokat, így egy ilyen építmény egyre inkább veszélyeztetettebb lesz. A másik, hogy a Parlament előtti lebetonozott részen kevesebb kárt okozott volna (a korábbi parkrész eltüntetése, fák kivágása).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.06.04 09:17

Örömmel értesültem róla, hogy a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelő Központ (!!!!!) megkezdte működését.

Nálunk már baj nem lehet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html