Ötven új konzult küldenek a nyugati diaszpóra területeire

Március közepétől foglalja el állomáshelyét az az ötven új konzul, akinek feladata az lesz, hogy segítsen több nyugati magyar közösségnek az állampolgársághoz kapcsolódó ügyek intézésében - mondta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője szerdán az MTI-nek.
MTI, 2013. március 13. szerda, 14:50
Fotó: Napi.hu

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden azt mondta, ötven konzult és ötven népművelőt küld a kormány a nyugati diaszpóra területeire az állampolgársági ügyek segítésére és a magyar identitás erősítésére. Kaleta Gábor ezzel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta, a konzuli helyekre kormánytisztviselők pályázhattak, az új pozíciók létrehozásával a konzuli szolgálat létszáma bővül. Az új konzulok egy országon belül több helyre is ellátogatnak a hatósági ügyek intézésére - tette hozzá.

Közölte, a kormány a Magyary Zoltán közigazgatás-fejlesztési program céljainak megfelelően jelentősen egyszerűsítette az elmúlt év végén az anyakönyvi, az összes állampolgársági, a személyi és a lakcímnyilvántartással kapcsolatos eljárásokat. A módosítások eredményeként az állampolgárok adminisztratív terhei csökkentek. Fontos célnak tekintik, hogy az emberek a lehető legtöbb helyen, a lakóhelyükhöz közel intézhessék ügyeiket - tette hozzá.

Hangsúlyozta, ez különösen igaz a nyugati magyarság esetében, ahol sokszor hatalmas távolságokat kell megtenni a magyar hatósági ügyek elintézéséhez. Ezért a konzuli szolgálat jelentősen növeli az úgynevezett kihelyezett konzuli napok számát azokban az országokban, ahol erre jelentős igény mutatkozik.

Kiemelte, körülbelül ötven, a kihelyezett konzuli napok megtartását segítő kormánytisztviselőt küldenek ki Kanadába, az Egyesült Államokba, Ausztráliába, Brazíliába, Argentínába és Nyugat-Európa államaiba, ahol nagyobb magyar közösségek élnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.03.13 15:40

szükség van minden szavazatra, a mi pénzünkért meg nem kár, ugye?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2013.03.13 15:10

Miért jutott eszembe Caligula Consulja?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html