Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden azt mondta, ötven konzult és ötven népművelőt küld a kormány a nyugati diaszpóra területeire az állampolgársági ügyek segítésére és a magyar identitás erősítésére. Kaleta Gábor ezzel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta, a konzuli helyekre kormánytisztviselők pályázhattak, az új pozíciók létrehozásával a konzuli szolgálat létszáma bővül. Az új konzulok egy országon belül több helyre is ellátogatnak a hatósági ügyek intézésére - tette hozzá.

Közölte, a kormány a Magyary Zoltán közigazgatás-fejlesztési program céljainak megfelelően jelentősen egyszerűsítette az elmúlt év végén az anyakönyvi, az összes állampolgársági, a személyi és a lakcímnyilvántartással kapcsolatos eljárásokat. A módosítások eredményeként az állampolgárok adminisztratív terhei csökkentek. Fontos célnak tekintik, hogy az emberek a lehető legtöbb helyen, a lakóhelyükhöz közel intézhessék ügyeiket - tette hozzá.

Hangsúlyozta, ez különösen igaz a nyugati magyarság esetében, ahol sokszor hatalmas távolságokat kell megtenni a magyar hatósági ügyek elintézéséhez. Ezért a konzuli szolgálat jelentősen növeli az úgynevezett kihelyezett konzuli napok számát azokban az országokban, ahol erre jelentős igény mutatkozik.

Kiemelte, körülbelül ötven, a kihelyezett konzuli napok megtartását segítő kormánytisztviselőt küldenek ki Kanadába, az Egyesült Államokba, Ausztráliába, Brazíliába, Argentínába és Nyugat-Európa államaiba, ahol nagyobb magyar közösségek élnek.