Ötvenezer magyar hátrányban van az egészségügyi ellátásban

Mintegy ötvenezer magyar állampolgárnak érvénytelen a biztosítási jogviszonya, mert nincs bejelentett lakcíme. A hatályos törvény szerint így nem számít belföldinek, ezért hátrányba kerülhet az egészségügyi ellátásnál - írta a Magyar Nemzet.
Domokos László, 2017. június 28. szerda, 08:24
Fotó: Napi.hu

Székely László ombudsman jogszabálymódosítást szorgalmaz az ügyben - számolt be a lap.

Aggályos az ombudsman - aki egy nyugdíjas panasza nyomán kezdett el vizsgálódni - szerint, hogy a valóságban lakhellyel bíró, de azt rajtuk kívül álló körülmények miatt bejelenteni nem tudó állampolgárok a jogszabályok alapján csak térítés ellenében vehetnének igénybe egészségügyi szolgáltatást.

Akkor is, ha a Nemzeti Egészségbiztosítás Alapkezelőtől (NOE, volt OEP) a biztos azt a tájékoztatást kapta, hogy egy belső, államtitkári utasítás alapján valamennyi érintett "eltérített piros lámpát" kap a tajkártya ellenőrzésekor, hogy a természetbeni egészségügyi szolgáltatásokhoz hozzáférjen. Ilyen esetben a beteget ellátják, de figyelmeztetik, hogy rendezetlen a jogviszonya. A NOE szerint 49,2 ezer ilyen ember van, azaz olyan magyar állampolgár, akinek nincs itthon bejelentett lakcíme.

Székely László szerint elsősorban a jogszabályok nem megfelelő ismerete és a régóta berögzült félelmek miatt nincs sokaknak bejelentett lakcíme, az érintettek közül ugyanis sokan nem tudják, hogy 2013 márciusa óta nem kell a bérbeadó hozzájárulása a bejelentkezéshez.

Az ombudsman a jogsértés orvoslására felkérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, fontolja meg a belföldiség fogalmának módosítását.

HOZZÁSZÓLÁSOK