Ötvenszázalékos nyugdíjcsökkentést várnak Magyarországon

Drasztikusan csökkenhet a következő évtizedekben a kezdő nyugdíjak értéke, az Azénpénzem.hu előrejelzése szerint. Felhívják a figyelmet, hogy minél korábban kezdjük a nyugdíjcélú megtakarításba, az időarányosnál jóval több pénzt tehetünk majd zsebre a kamatos kamat hatásnak köszönhetően. Ráadásul az állam adókedvezménnyel is segíti a takarékoskodást.
K. Kiss Gergely, 2017. október 24. kedd, 14:19
Fotó: Stocksnap

A most nyugdíjba vonulók még azzal számolhatnak, hogy átlagosan az utolsó fizetésük 70 százalékát kapják majd nyugdíjként.

Az öregedő társadalmunk miatt viszont arra kell számítanunk, hogy ez a helyettesítési ráta a következő évtizedekben drasztikusan csökkenni fog, 2060 körül már 30-40 százalékra fog esni. Ugyanakkor tovább élünk majd nyugdíjasként, hiszen folyamatosan nő a születéskor várható élettartam, és a nyugdíjban töltött évek száma emelkedik - írja cikkében a portál, amelyet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) támogatott. (A drasztikus nyugdíjcsökkentés teóriáját ugyanakkor egyes kutatók vitatják, erről itt írtunk.)

A férfiak születéskor várható élettartama 2015-ben 72,3 év volt, a nőké 79. Jobban megmutatja, hogy hány évet töltünk nyugdíjban, ha a 65 éves korban várható élettartamot vesszük alapul. Míg a KSH adatai szerint 1993-ban Magyarországon a nők 65 éves korban még várható élettartama 15, a férfiaké pedig 11,3 év volt, addig 2015-ben a nőké már 18,2 évre, míg a férfiaké 14,5 évre nőtt. (A korábbi alacsonyabb nyugdíjkorhatár miatt az átlagos nyugdíjban töltött évek száma a férfiaknál 17 év, míg a nőknél 23,6 év volt.)

Minél távolabb vannak még a nyugdíjas évek, annál kisebb lesz a várható nyugdíjunk az utolsó fizetés arányában, tehát annál több megtakarításra lesz szükségünk, hogy pótoljuk a kieső bevételünket. Ráadásul a megtakarításnak tovább kell kitartania, hiszen tovább leszünk nyugdíjasok. E tekintetben különösen rossz helyzetben vannak a nők, akik 30 ezer forinttal, átlagosan 22 százalékkal kapnak kevesebb nyugdíjat, mint a férfiak.

Hogyan takarítsunk meg?

Az állam 20 százalékos adókedvezménnyel (a személyi jövedelemadóból visszaigényelhető adójóváírással) támogatja a nyugdíjcélú megtakarításokat, amit mindenképpen érdemes kihasználni. Ilyen az önkéntes nyugdíjpénztár, a NYESZ és a nyugdíjbiztosítás is. Ráadásul így megúszható az árfolyamnyereség- és kamatadó is. A nyugdíjbiztosítás előnye, hogy kockázati életbiztosítási elemet is tartalmaz, és lehetőség van arra is, hogy az egyedi igényeknek megfelelően további, betegség vagy baleset esetén is fizető kockázati biztosítási elemet is hozzákapcsoljanak. Ezenfelül lehetővé teszi azt is, hogy más nyugdíjára takarítson meg valaki, aki ki tudja használni az adókedvezményt - írja az Azénpénzem.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.10.25 14:37

@csaba1002:
"Tisztában vagy vele, hogy 9 éve nem változott a minimálnyugdíj, konkrétan 28500Ft. Európában csak Bulgáriában kevesebb. Te hogy élnél meg belőle? "

Aki 40 évet ledolgozott (nem adót csalva), annak ezzel nem kell foglalkoznia, ugyanis az nem minimumnyugdíjat fog kapni. Az adócsalóknak meg hogy miből fognak megélni, akkor kellett volna gondolkodni, amikor jó volt nekik a zsebbe fizetés.

Akit átkúrtak azok meg perelhetett volna. Ha akartak volna. Vagy elutasíthatták volna a munkát. Nem tették, gondolták majd a többi marha eltartja őket puszira. Vagy eltartja őket a családjuk, vagy még mindig dolgozhatnak, munkaerőhiány van. Na erre utalt atombani, hogy csak tartani tudják a markukat, azok felé, akiket korábban magasról leszartak, ahelyett hogy tennének magukért valamit. Most sok 60 körüli sír hogy kevés a nyugdíja, van jó esetben 30 ledolgozott éve, és már elhúzott nyugdíjba. Mire én leszek nyugdíjas 70+ év lesz a nyugdíjkorhatár és le fogom dolgozni, miközben ezek meg már most sírnak. Kicsit sem tudom őket sajnálni. Max azt, aki tényleg önhibáján kívül került ilyen helyzetbe (mert pl fél életen át ápolta egy családtagját), a többi meg gondolkodjon el szépen mit kúrtak el az életükben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2017.10.25 11:45

Szokás szerint hülyeség amit írnak.
Nem a nyugdíj összege csökken hanem a helyettesítési arány, az utolsó bér és a helyette kapott nyugdíj aránya.
Arányaiban, bérekhez viszonyítva a nyugdíj 2015-ig kifejezetten magas volt Magyarországon.
Tavaly és az idén arányaiban pár százalékot csökkent, de még mindig magasabb az átlagtól.
2060 -ra évi 3% reálbér növekedéssel számolva 712,9 ezer forint lenne az ÁTLAGBÉR, ennek a 40 vagy 50%-áról beszélünk, azaz mai értéken számított 300-350 ezres nyugdíjakról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.10.25 11:33

@Marzipan:
Nem akarlak elkeseríteni, de az indexes cikkben amit linkeltél, a legfrissebb, 2015-ös adat szerint, a GDP 5.2%-át költi az ország oktatásra, amivel eléri az átlagot (valójában EU átlagot akartam írni, de OECD átlaggal is elmegy). Ergo az a helyzet amit írtam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ziziza, 2017.10.25 01:07

@Bahnsteig_Eins:

A nyuggerszövetkezet egy oltári nagy baromság... amúgy meg ma már valaki aki van olyan szerencsés, hogy megéri a nyugdíjkorhatárt, az addigra már teljesen kidolgozta a belét, hagyjuk már őket békén, jah, vagy pont az a cél, hogy a munkahelyről egyenesen a temetőbe.... akkor mire ez a képmutatás, egy tolvonással szüntessék meg teljesen a nyugdíj intézményét... úgy sincs ma már semmi értelme sem haszna az egésznek.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ziziza, 2017.10.25 01:02

Menjenek a jó k.anyjukba, ez már szándékos népirtás.....

Milliószám fognak éhen dögleni, és/vagy megfagyni... jah, hogy pont ez a cél....
Leszarom a költségvetést, van abban bőven pénz, ha egy kicsit kevesebbet lopnának belőle, mindenre lenne pénz, tisztességes nyugdíjra is....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html