Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vállalatok eddig soha nem látott nagy összegű forintbetétet helyeztek el, a lakossági devizabetétekből pedig öt éve a legnagyobb összeget vették ki.

A novemberben lebonyolított ügyletek eredőjeként a lakosság hitelfelvétele 8,7 milliárd forinttal meghaladta a törlesztések értékét, amiből a forinthitel felvétel nettó értéke az októberi 10,7 milliárdhoz hasonló 10,9 milliárd forint volt, a devizahitelek nettó törlesztésére pedig a második fél évben először került sor, 2,2 milliárd forint értékben.

A hitelfelvételt azonban többszörösen meghaladta a betétek elhelyezése, ami 56,8 milliárd forintra rúgott: a forintbetétekbe január óta a legtöbbet, 104,6 milliárdot tettek be, míg a devizabetétekből 47,8 milliárdot vettek ki a múlt hónap során, aminél nagyobb betétkivonásra devizában öt éve, éppen 2011. novemberében volt utoljára példa.

Az októberi nettó törlesztés után a nem pénzügyi vállalatok 113 milliárd forint hitelt - 84,6 milliárdot forintban, 28,7 milliárdot devizában - vettek fel, ami március óta legnagyobb összeg.

A vállalatok azonban a havi nettó hitelfelvételnél majdnem 2,5-szer többet, 277 milliárd forintot helyeztek el friss betétként, pontosabban 52 milliárd forintnyi devizabetétet vettek ki és 329 milliárdot forintban helyeztek el, amelyhez hasonló hatalmas havi összegre még nem volt példa, ameddig a jelenlegi módszertannal készült kimutatások visszanyúlnak, és a tavaly novemberi 298 milliárd forintos eddig rekordot döntötte meg.