Óvatosan az olcsó hitellel!

A japán jen kockázataira figyelmeztet a felügyelet. A piacon a kereskedelmi bankok közül egyelőre csak az OTP kínál jenalapú hitelkonstrukciót, a lízingcégek között azonban terjed ez a megoldás.
NAPI Online, 2007. október 30. kedd, 07:57
Fotó:

Nyilvánvalóan ez késztette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) arra, hogy felhívja a figyelmet a jenalapú hitelezésben rejlő kockázatokra. A figyelemfelhívás célja a PSZÁF levele szerint kettős: a prudenciális kockázatok mellett a felelős hitelezés kiemelt fontosságára is rá kívánnak világítani.

A viszonylag gyakori globális tőkepiaci korrekciók esetén - hangsúlyozza a felügyelet - a befektetők kockázati étvágya, illetve a carrytrade-kereskedelem keretében fennálló pozíciók mértéke általában csökken, ebből adódóan a forint jellemzően gyengül, a jen és a svájci frank pedig erősödik. A jennek a carrytrade-ügyletekben betöltött szerepe jelentősebb, mint a svájci valutáé, ezért a jen tekintetében a korrekció esetén bekövetkező carrytrade-hatásnak, illetve az ebből származó ingadozásnak is erősebbnek kell lennie. Különösen veszélyesnek a rövid lejáratú, illetve az időben erősen koncentrált törlesztési szerkezetű jenhiteleket tartják (hosszabb időszak alatt nagyobb az ingadozások kiegyenlítődésének valószínűsége), de a PSZÁF az OTP által kínált ingyenes havi devizaváltási lehetőséggel sem elégedett. Úgy vélik ugyanis, hogy ez a "spekulációs" célú átváltási lehetőség különösen kockázatos a nem szakmai, a volatilis befektetések rizikóját rosszul tűrő ügyfelek esetében.

HOZZÁSZÓLÁSOK