Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hiába a figyelmeztetés, továbbra is rekordmennyiségű kekszet, chipszet és bevonóból készült csoki nyuszit esznek a gyerekek az ünnepek alatt. A főleg olcsó árkategóriába tartozó termékek transz-zsírtartalma ugyanis magas ezért szív- és érrendszeri megbetegedések okozója lehet. Az országos Élelmezés- és Táplálkozás Tudományi Intézet (OÉTI) legfrissebb vizsgálata szerint egy sor ilyen termék - például a téli fagyi, a CBA kakaós töltött ostya, a Metro túrós táska, a Bonbonetti Americana epres krém tábla - nagyon magas transz-zsírsav tartalommal rendelkezik, az olcsó, csoki bevonóból készült nyuszikról nem is beszélve. Ez utóbbiak kiemelkednek az amúgy egészségtelen édességek közül...Márpedig főleg ez utóbbiakból fogy rekordmennyiség a húsvéti ünnepek alatt.

Az OÉTI évek óta figyelmeztet erre - mondta el dr. Martos Éva főigazgató - de hatása nem nagyon van. Az OÉTI ugyan rendszeresen ellenőrzi a "csábító" édességeket, de bírságolni felhatalmazás hiányában nem tudja az egészséges élelmiszer adalékokat kispóroló cégeket - az intézet honlapján több tucat ártalma készítmény összetétele olvasható. Az intézetben transz-zsírsav tartalom szabályozására vonatkozó rendeletet elkészítették - de hatálya eddig nem léphetett. Pedig az Egyesült Államokban, Dániában és Ausztriában is működik már szigorú szabályozás, s ennek következtében a gyorséttermek és margaringyártók jelentős része egészséges zsíradékokra cserélte a transz-zsírsavban "bűnös" hidrogénezett növényi olajokat. A magyarországi gyorséttermek közül a McDonalds is csatlakozott e körhöz, a Fornetti pedig már 2005-ben váltott drágább- de mindenképpen egészségesebb margarinokra.

Tudományos vizsgálatok szerint napi 5 gramm transz-zsírsav bevitel 25 százalékkal növeli a szív- és érrendszerei megbetegedések arányát és emelik a rossz (LDL) koleszterin szintet is.