Ha kirándulni megy, ezt semmiképpen se tegye!

Ezekben a hetekben születnek az őzgidák illetve a gímszarvas- és dámborjak. Fontos tudni: ha a kicsinyeket egyedül látjuk a fűben megbújva, az nem jelenti, hogy elárvultak vagy betegek! Ha hozzájuk érünk, az anyjuk nem gondozza őket tovább, ha pedig valaki elviszi őket, lopást követ el.
Tóth László Levente, 2020. április 29. szerda, 13:34
Fotó: Pixabay

Ha az erdőben barangolva kisgidákat, borjakat látunk egyedül, megbújva, nem árt, ha tudjuk: az anyjuk ilyenkor táplálkozik vagy elmenekült, mert veszélyt érzett, de visszatér. A kis állatokat - mivel az első hetekben még nem tudják követni - ilyenkor elfekteti, azok pedig ösztönösen meglapulnak, mozdulatlanok maradnak. Ha megérintjük őket, az őzsutát, szarvastehenet el fogja riasztani az ember szaga, és nem gondozza majd tovább kicsinyét, amely így éhen pusztul vagy ragadozók áldozatává válik. Ha valaki - még a legjobb szándékkal is - elviszi ezeket az állatokat, lopást követ el - tudtuk meg az Országos Magyar Vadászati Védegylettől (OMVV).

A védegylet részéről ezt azért tartották fontosnak hangsúlyozni, mert a tavaszi időszakban megnő a kirándulók száma a természetben, és van rá esély, hogy - akár a kijelölt turistautak közelében is - gidát, borjat lássanak. A szarvasfélék kicsinyei veszélyhelyzetben próbálnak beleolvadni a környezetükbe (ezt szolgálja pettyes rejtőszínük is), nem menekülnek el. A legfontosabb, hogy ne zavarjuk az állatokat, ne menjünk a közelükbe és semmiképp ne érintsük meg őket - hívták fel a figyelmet.

A kutyatulajdonosok esetében ilyenkor különösen fontos a felelős hozzáállás, a kutyafuttatás szabályainak maradéktalan betartása, a póráz használata. Amennyiben a szabadon kószáló eb nem is bántja, csak körül járja az állatot, netán épp, hogy csak hozzáér, ugyanúgy megpecsételi a sorsát.

Ha pedig valaki úgy véli, hogy "megmenti" a gidát, borjút, és elviszi, jogilag lopást követ el, mert az élő vad az állam tulajdona. Az őzgida vadgazdálkodási értéke a Vadgazdálkodási törvény végrehajtási rendelete szerint 50 ezer, a gím- és a dámborjúé 100 ezer forint.

Magyarországon a legelterjedtebb és legnagyobb egyedszámú nagyvadfaj az őz. Az Országos Vadgazdálkodási Adattár statisztikája szerint a 2018-19-es vadászati évben az állományt hazánkban 385 839 egyedre becsülték, ebből 107 868 volt gida. A gímszarvas állománya 114 508 volt, a borjak száma 32 684, míg a dám esetében a 39 440 egyedre becsült állományból 10 160 volt borjú.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zsaba, 2020.04.29 19:34

Vagy lehetne az is, hogy kimész viszel sátrat, meg minden kelléket... letelepedsz, elkapsz pár zsenge tétova őzikét, nagykukat töröd egy mozdulattal, pucolod szeleteled és máris dobod a hagymára a bográcsba... és ott pár hétig minden nap, jö magyar betyár rabsicként, finom vadhúst zabálsz... csak nem szabad egyhelyben maradni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html