Mikor kaphat özvegyi nyugdíjat az elvált házastárs? - kezdi részletes magyarázó cikkét az Adó.hu szakértője, Molnárné Balogh Márta, aki több szempontot is körül jár a kérdés tisztázásakor.

Elsőként szerinte fontos azt hangsúlyozni, hogy a juttatáshoz az elhunytnak kell a megszerzett szolgálati idő alapján nyugdíjasnak lennie. Lényegében ez azt jelenti, hogy az illetőnek nyugdíjasként kellett meghalnia, vagy rendelkezett az elhalálozási életkorára előírt mértékű szolgálati idővel. Kivételes méltányosságból kérhető az özvegyi nyugdíj akkor is, ha a feltétel mégsem teljesül: a baleseti hozzátartozói nyugellátások, köztük a baleseti özvegyi nyugdíj állapíthatók meg az elhunyt szolgálati idejére tekintet nélkül.

A túlélő egykori házastárs jogosultságát viszont több tényező is befolyásolja. A törvény szerint a juttatás járhat a házastárs mellett élettársnak, vagy elvált, vagy egy évnél hosszabb ideje külön élő házastársnak is. Az élettárs esetében a bejegyzett félnek különösebb feltételeknek nem kell megfelelnie, viszont a nem hivatalos kapcsolatnál akkor kaphat özvegyi nyugdíjat, ha a meghatározott mértékű (tíz év, illetve közös gyermek esetén egy év) együttélési időt teljesítette.

Az elvált házastárs tehát akkor kaphat özvegyi nyugdíjat, ha elhunyt volt házastársától tartásdíjban részesült, vagy arra való jogosultságát a bíróság megállapította - írja a szakértő, aki felhívja a figyelmet, hogy ezt hívja a magyar tévesen asszonytartásnak, de arra is emlékeztet, hogy a gyerektartásra sem vonatkozik a jogszabály.

Érdekesség, hogy az elhunyt után egyszerre több fél is jogosult lehet özvegyi nyugdíjra: a házastárs, akivel a halált közvetlenül megelőzően együtt élt a néhai személy, de eközben járhat az ellátás az elvált házastársnak, aki házastársi tartásban részesült az elhunyttól.

További részleteket a szakportál cikkében olvashat az özvegyi nyugdíj feltételeiről.