A kérdés  a portál szerint részletesen így szólt: 1956.09.30-án születtem, jelenleg teljes munkaidős munkaviszonyban állok. Tudomásom szerint 2021 március legvégén nyílik meg az öregségi nyugdíjazásom lehetősége. Jelenleg táppénzen vagyok, a táppénzjogom hamarosan lejár, a munkáltatómmal abban maradtunk, hogy nem szűnik meg a jogviszonyom a nyugdíjkorhatárom körül, hanem majd csak 2021.05.09-én. Várhatóan 2021 március vége és 2021 május eleje között felmentési időn leszek, kapok majd némi végkielégítést is, meg egy kis szabadságmegváltási pénzt. A feleségem 2014-ben elhunyt, egy évig kaptam az ideiglenes özvegyi nyugdíjat. Kérdéseim az alábbiak:

1. Mikor nyílik meg pontosan az öregségi nyugdíjlehetőségem?
2. Ha kérem az özvegyi nyugdíj feléledését a korhatárom betöltésével, akkor esetleg veszélybe kerülnek-e a fentebb felsorolt jogcímű kifizetések? A munkáltatóm azt mondta, addig ne kérjek semmilyen ellátást, amíg ki nem lépek a munkahelyről, le nem számolok.
3. Jól gondolom-e, hogy én, amint lehet, kérem az özvegyi nyugdíjat, azt 60 százalékban kapom, és miután kérem az öregségi nyugdíjazásomat, 2021.05.09-től, akkor "átváltják" 30 százalékosra, és a 60 százalékos özvegyi "nem zavar be sehol"

A szakértő válasza:

Az ön öregségi nyugdíjkorhatára a 64 életév betöltését követő 183 nap, amelyet 2021. április 1-jén tölt be, tehát legkorábban ettől az időponttól lehetne megállapítani Önnek az öregségi nyugdíjat. Az özvegyi nyugdíj feléledésként történő megállapítása nincs semmilyen hatással fennálló munkaviszonyára, illetve az abból származó keresetekre, az özvegyi nyugdíj megállapításával ön nem válik saját jogú nyugdíjassá.

Ha az öregségi nyugdíja megállapítását a jelenleg is fennálló munkaviszonya megszűnését követő naptól - 2021. május 10-étől - kéri, úgy abban az esetben a nyugdíjkorhatára betöltése napjától - 2021. április 1-jétől az özvegyi nyugdíj 60 százalékos mértékben illeti önt meg. Ez a mérték addig az időpontig illeti meg, ameddig nem válik saját jogú nyugdíjassá. Az öregségi nyugdíj megállapításának kezdő napjától a 60 százalékos mértékű özvegyi nyugdíj csökkentésre fog kerülni 30 százalékosra. Erről a nyugdíjfolyósító szerv fog hivatalból intézkedni.

Az özvegyi nyugdíj megállapítására irányuló kérelmét már most benyújthatja a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához, mely szerv külön határozattal fog intézkedni az özvegyi nyugdíj feléledésként történő megállapításáról.