Törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek három fideszes képviselő vasárnap, amellyel lehetővé tennék, hogy az olimpiai érmes után járó özvegyi járadék teljes összegét megkaphassa a kiskorú gyermeket nevelő özvegy - írja az MTI.

A Bánki Erik, Szabó Tünde és Kocsis Máté képviselők által jegyzett módosító javaslat egyrészt a sportról szóló 2004. évi I. törvény jelenleg hatályos szabálya szerinti 50 százalékos özvegyi járadékot növelné a teljes összegre kiskorú gyermeket nevelő özvegy esetén, másrészt tíz évről öt évre csökkentené az özvegy életjáradéki jogosultságához szükséges együttélés időtartamát.

A törvényjavaslat szerint az olimpiai érmes özvegye az érmes járadéka fele részének megfelelő özvegyi járadékra lenne jogosult, a közös gyermek nagykorúságáig pedig a teljes összegére.

A törvénymódosítás a parlamenti elfogadás után, a kihirdetését követő napon lép hatályba.

A törvénymódosítást vélhetően a csütörtökön elhunyt háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor családja érdekében nyújtották be a képviselők, így az ő felesége és gyermekei is hozzájuthatnának az olimpiai életjáradék teljes összegéhez.