Paczolay: az Ab rendkívüli körülmények között is az alkotmányosság őre

Az Alkotmánybíróság (Ab) rendkívüli körülmények között is őre maradt az alkotmányosságnak - mondta a testület elnöke pénteken Budapesten.
MTI, 2013. május 17. péntek, 11:18
Fotó: Napi.hu

Paczolay Péter a HVG-ORAC Kiadó és az Alkotmánybírósági Szemle által az Ab előtti egyéni jogérvényesítésről rendezett konferencián tartott előadást. Kiemelte: az Alkotmánybíróság hatékonysága szempontjából nem lényegtelen, hogy a kétharmados parlamenti többség akár az alaptörvény megváltoztatásával vagy az Ab hatáskörének szűkítésével is kész reagálni egy-egy alkotmányértelmezésre, továbbá új hatáskörök és eljárások között kell keresni az alkotmányvédelem lehetőségeit.

A testület elnöke ugyanakkor hozzátette, hogy az alkotmánybírónak nem szabad ezekkel a körülményekkel foglalkoznia még akkor sem, amikor hatással vannak a munkájára, hiszen az a dolga, hogy ügyről ügyre haladva a rendelkezésre álló eszközökkel szerezzen érvényt az alkotmányosság követelményének.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.05.17 11:47

A kis "igazmondó".

Az egyéni jogérvényesítés lehetetlen az AB előtt.

Kizárták - saját maguk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html