Paczolayt támogatja a Fidesz Ab-elnöknek

A Fidesz frakciója hétfő délelőtti ülésén egyhangúlag döntött arról, hogy Paczolay Pétert, a testület jelenlegi elnökét támogatja az Alkotmánybíróság (Ab) elnöki posztjára - jelentette be a tanácskozást követően Lázár János frakcióvezető az MTI szerint.
NAPI, 2011. június 27. hétfő, 13:51
Fotó:

A kormánypárti frakció arról is döntött, hogy július 4-én szeretnék, ha az Országgyűlés megválasztaná az Ab új elnökét, hiszen szeptember elsejével lejár Paczolay Péter jelenlegi mandátuma. Lázár János úgy fogalmazott: a Fidesz-frakció megismerte a jelenlegi elnök szakmai pályafutását, ismeri alkotmánybírói és alkotmánybírósági elnöki tevékenységét és "mind szakmailag, mind emberileg kiválóan alkalmasnak tartja arra, hogy az Ab vezetését ellássa". A frakcióvezető hozzátette: "természetesen új alkotmánybírósági struktúrára és szabályozásra van szükség, (...) ezért azt szeretnénk, ha elnök úr határozottan képviselné az alkotmánybírák álláspontját az alkotmánybíróságról szóló sarkalatos törvény vitájában". Lázár János elmondta azt is, a Fidesz frakciója az országgyűlési szavazásokat követően, még hétfőn este újra összeül, ahol meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt az "aktuális kérdésekről".

Az MSZP ellenzi

Nem támogatja az öt kormánypárti alkotmánybíró-jelölt megválasztását az MSZP a hétfői titkos szavazáson - ismertette a szocialista képviselőcsoport döntését Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető. Mint mondta, nemcsak a jelöltek személyével, hanem a megválasztásukhoz vezető eljárással sem tudnak azonosulni, elutasításuk így annak is szól.

HOZZÁSZÓLÁSOK