Pákh Imre: Mikor, hol csapjunk egymás kezébe?

Az állam kész megvenni, Pákh Imre hajlandó eladni 10 millió euróért Munkácsy Mihály Golgotáját. Az ismert műgyűjtő lapunknak azt mondta, készséggel Gulyás Gergely kezébe csap, már csak az időpontról és a helyszínről kell egyeztetniük.
Napi.hu, 2018. június 6. szerda, 12:25
Fotó: Napi.hu

Pákh Imre már úton volt Amerikába, amikor Gulyás Gergely a keddi kormányinfón váratlanul bejelentette, hogy szívesen megkötnék az üzletet.

A Munkácsy-trilógia részét képező festmény, a Golgota ügyében az utóbbi hetekben igencsak felgyorsultak az események. Alig két hete a bíróság jogerősen kimondta, hogy nem lehet védetté nyilvánítani a képet, azaz Pákh Imre pert nyert a magyar állam ellen. Mivel itt fellebbezésnek helye nincs, az Örökségvédelmi Hatóság más megoldást választott: egy hete megint elindította a védetté nyilvánítási eljárást.

Tegnap pedig újabb fordulat következett be a Golgota ügyében. A kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter közölte: "Tízmillió euró. Annyiért a magyar állam megveszi a Golgotát." A Miniszterelnökséget vezető miniszter a nyomatékosság kedvéért, a félreértések elkerülése végett háromszor is elmondta, hogy vevők Munkácsy Golgotájára. "Erről meg tudunk állapodni, kérdés, Pákh Imre elfogadja-e." Végezetül pedig: "Ha ez ajánlat Pákh Imrétől, akkor egymás kezébe csapunk."

Üdvözlöm a kormány döntését - mondta a Napi.hu-nak Pákh Imre, akit már New Yorkban értünk utol telefonon. Én azért vettem meg a Golgotát, hogy a magyar emberek együtt láthassák Munkácsy-trilógiáját. És ez a szándékom az évek során mit sem változott. Csakhogy azt már nem tudom garantálni, hogy az örököseim évtizedek múlva ugyanígy gondolkodnak majd. Meggyőződésem szerint a Munkácsy-trilógia mindhárom képe a legjobb helyen a magyar állam kezében van - tette hozzá Pákh.

A műgyűjtő szerint éppen itt az ideje, hogy a hosszú pereskedés után korrekt és gyors üzletet kössenek. Várom Gulyás Gergely kancelláriaminiszter javaslatát, nevezze meg az időpontot és a helyszínt, ahol egymás kezébe csaphatunk, és aláírhatjuk a szerződést - fogalmazott a Munkácsy-kép tulajdonosa.

Varga Zsolt

HOZZÁSZÓLÁSOK