Paks-2 - Orbánék félreértették Barroso levelét (FT)

Nem adott mintegy "felhatalmazást" a magyar kormánynak az Európai Bizottság nevében José Manuel Barroso a paksi bővítésre 2014. eleji levelében - derül ki a Financial Times cikkéből. A napokban a kormányzati propaganda erre hivatkozott, ám a brit üzleti lap megszerezte a levelet.
Napi.hu, 2015. november 20. péntek, 09:24
Fotó: Napi.hu

Súlyos csapást mért Magyarország atomenergia-tervére az Európai Bizottság - kezdi a Paks 2 beruházás elindításával kapcsolatos közbeszerzés kiírásának elmulasztása miatt emelt brüsszeli kifogásokról szóló cikkét a Financial Times (FT). A bizottság álláspontja szerint a magyar kormány az uniós jogot sértő módon állapodott meg az állami tulajdonban lévő Roszatommal a 12,5 milliárd eurós fejlesztés túlnyomó részének lebonyolításáról.

Az Európai Bizottság kifogásai politikailag érzékeny kérdést érintenek, ugyanis szíven döfhetik Orbán Viktor magyar miniszterelnök törekvését arra, hogy szorosabbra fogja Budapest és a Kreml kapcsolatait - jegyzi meg az FT cikke. Brüsszel ezzel szemben azon munkálkodik, hogy gyengítse az unió és Oroszország bizonyos fajta kapcsolatait, nevezetesen az EU-tagállamok függését az orosz energiaszállításoktól.

Nagy bírság jöhet

A legfontosabb kifogás, amelyet megfogalmaztak az beruházással kapcsolatos átlátható tender kiírásának elmulasztása. A magyar kormány közvetlenül ítélte oda két reaktor építését és további kettő felújítását - szól a levél, amelynek nyomán kötelezettségszegési eljárás indult a Budapest ellen. Magyarországnak 60 napja van reagálni. Azokban a ritka esetekben, amikor az ilyen vádak megállnak, az érintett tagállamok jókora pénzbüntetést fizethetnek - emlékeztet a brit üzleti lap cikke.

A budapesti vezetés visszautasítja a nem megfelelő tenderezéssel kapcsolatos vádakat. Az Orbán-kormány álláspontja szerint betartottak minden az üggyel összefüggő hazai, uniós és nemzetközi szabályt.

A Barroso-levél

Az egyik érv szerint (amelyet a Népszabadság tudósítása szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is felhozott - a szerk.), José Manuel Barroso, az Európai Bizottság előző elnöke egy 2014 eleji levelében rábólintott a projektre. Eszerint a paksi bővítésnek nem lenne akadálya a magyar és az orosz kormány kétoldalú megállapodása alapján. Ezt az érvelést tavaly megerősítették EU-tisztviselők is, akik szerint egy ilyen egyezség nem teszi lehetővé, hogy Brüsszel beavatkozzon az üzletbe.

Az FT megszerezte Barroso 2014. februári, Orbán Viktornak címzett levelét, amely nem egészen így hangzik. Az bizottság volt elnöke leszögezi, hogy nem emelhető kifogás az orosz-magyar megállapodással szemben az európai alapszerződés 103-as cikkelye alapján. Ez a cikkely megköveteli a tagállamoktól, hogy előre értesítsék a bizottságot, ha a nukleáris energiával kapcsolatlatban nemzetközi megállapodást kötnek. Erre azért van szükség, hogy a szerződés megfeleljen az EU atomenergiával kapcsolatos szabályainak.

Ugyanakkor a Barroso-levél mást is tartalmaz. Eszerint természetesen vannak olyan más vonatkozásai az EU-s szabályozásnak, amelyeket figyelembe kell venni. Ezek közé tartoznak a közbeszerzésekre és az állam támogatásokra vonatozó előírások.

Bírálatok

A Paks 2 projekt azóta vita tárgya, hogy Orbán 2014 januárjában megállapodott az egyetlen magyar nukleáris erőmű bővítésének finanszírozásáról Vlagyimir Putyin orosz államfővel. Moszkva 10 milliárd eurós hitelt kínált ehhez, amelyért cserébe a Roszatom kapta a megbízást a fejlesztésre. A bírálók szerint a magyar kormány ezzel akkor mélyíti el országa függését az orosz energiaforrásoktól, amikor a Nyugat éppen elszigetelni igyekszik Putyint Oroszország ukrajnai beavatkozása miatt.

Budapest márciusban tagadta az FT értesülését, miszerint az Euratom, az EU illetékes felügyeleti hatósága gyakorlatilag blokkolta a projektet, mivel megvétózta az orosz-magyar szerződésnek a nukleáris tüzelőanyag szállítására vonatkozó részét.

Az ügyben magas szintű tárgyalások kezdődtek a budapesti és a brüsszeli illetékesek között, amelynek eredményeként a magyar kormány elfogadta az EU kifogásait és módosította a szerződés bírált részét (amelyben az orosz fél túl hosszú időre kapott volna kizárólagos jogot az üzemanyag szállítására). A projekt ezek után folytatódott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2015.11.21 09:51

@megalodon: Nyilvan putyin bacsi nem akart kozbeszerzest es igy tobb jutott a csuti tolvaj zsebebe is. A birka magyarok meg fizetnek ahogy eddig is tettek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2015.11.21 08:42

Hát igen, kilóg a lóláb elég rendesen..immár sokadjára..

Ha az állatkerben a hüllők által elmajszolt élő sáskákra és szöcskékre közbeszerzési eljárást irnak ki (egyébként tényleg közbeszerzik a sáskákat, a szöcskékre is kiírták de azt maguk tenyésztik :oD )

akkor azért egy trilliárd-billiárd forintos atomerőmüre is ki kellett volna írni, mivel az állam azaz azemberek pénzét költik el a politikusok nem a sajátjukat !!!!

Ejnye bejnye egy befejezetlen autopálya után mostmár egy torzó atomerőmű is hirdeti majd szoborként az Orbán kormány nagyszerü vivmányait !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.11.21 08:00

@pastorius:


persze eltekintve attól az apróságtól, hogy még mindig számomra erősen magyarázatra szorul, hogy miért kezdtek bele ebbe az egészbe 10 évvel a szükségesnél korábban...és miért egyértelműen politikai döntés eredményeként (kihagyva teljesen magát a szakmát is, rólunk nem is beszélve >>társadalom..egy olyan ügyben, ami meghatározza az ország energetikai politikáját...a következő 60 évben...és hát a büdzsét is (visszafizetéskor ez évi nagyjából 400 milliárd törlesztést fog jelenteni), hiszen nem kicsi költségvetési terhet hagyunk ezzel az utódainkra.., sőt, már előre behatároljuk a költségvetést..
(most a többi problémát nem is ecsetelem, ami nem lett végigbeszélve)..

azért egy ilyen (atomerőmű) nem egy csoki, ahogy ezt orbán megrendelte egy nap csak úgy moszkvában..olyan, mintha valahova menet megállította volna a taxit, kiugrik..és beszalad a boltba egy balaton szeletért...és mivel komolyan számba kell venni ezer és egy tényezőt, nem lehet csak politikai döntés, ahogy ezt előadták..ez így az abszurdat is túllövi..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.11.21 07:46

@tegnaputan:


Nélkülük még mindig lőporos hordón ülnénk, nos ezzel senki sem tud versenyezni...

ha ez így van, akkor tényleg semmi okát nem látom annak, hogy nem tendereztettek, bátran ki lehetett volna írni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Janos78, 2015.11.21 06:41

@tegnaputan: Ezt most honnan vetted?
Csernobilba szándékos emberi múlasztás történt,ez van mikor az ember istent játszik,és olyanna szórakozik amit nem ért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html