Borulni látszik Orbán és Putyin egyik egyezsége - per lesz a vége?

Az oroszok arra panaszkodnak, hogy csigalassúsággal halad a paksi bővítési beruházás. Az alultervezett költségekből akár több tucat is lehet, ami az összkiadás elszállásához vezethet.
Komócsin Sándor, 2018. szeptember 28. péntek, 09:15
Fotó: Pixabay

Veszélybe került Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megállapodása, miszerint legkésőbb 2019. október 27-én kell megkezdődnie a Paksi Atomerőmű bővítési munkálatainak - írja a Népszava.

A napilap információi szerint az orosz fél rendszeresen jelzi elégedetlenségét az előkészítési munkálatok lassúsága miatt, miközben a magyar fél szeretne megfelelni az európai előírásoknak. Az oroszok bizalmatlanságát növeli, hogy szerintük a magyarok "indokolatlanul kis összegekben hívják le a hitelt", és amint lehet, vissza is törlesztik az adott összeget.

Egy, a bővítés körülményeire rálátó informátor szerint az oroszok egy sor "kisebb" tétel költségét jelentősen alábecsülhették. Például egy az elektromos vezetékek tűzvédelmére szolgáló speciális szigetelőanyag tényleges költsége a többszöröse lehet annak, mint amivel az orosz szakemberek számoltak.

Ez ugyan csak néhány tíz millió eurós tétel, ám ilyen rejtett aknákból akár több tucat is lehet egy ekkora projektnél. Eközben ha a Roszatom úgy ítéli meg, a magyar fél miatt keletkeztek jelentős pluszköltségei, akár még pert is indíthat ezek behajtására Magyarországgal szemben.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2018.09.29 16:46

Evidens, hogy komoly ügyben tarthatatlan, ha kontár dönt, még jó, hogy az olimpia elbukott, minden olyan lenne, minta stadionok program, vagy a kisvasut, vagy a körházak, vagy az egykulcsos adó, vagy az EMI, vagy a klebersberg
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html