Jávor helyretette az új hűtőrendszerről nyilatkozó paksi államtitkárt

Szocsiban, a Roszatom általt szervezett 11. Atomexpón az új paksi atomerőmű építéséért felelős miniszter államtitkára finoman körbeírta: át kell dolgozni a még be sem adott engedélyezési dokumentációt, mert jóval több hűtési kapacitás volna szükséges Paks II. reaktorainak. Kovács Pál ezt finomhangolásnak nevezte.
Szabó M. István, 2019. április 16. kedd, 14:55
Fotó: Napi.hu

Kovács Pál, aki évekkel ezelőtt, még energetikai államtitkárként egy üzleti fórumon nem csak Paks II., de Paks III. és Paks IV. szükségének víziójával is rémisztgette egy üzleti fórum résztvevőit, a 2014-es választások után nyom nélkül eltűnt az államigazgatásból. Aszódi Attila kirágását követően reaktivizálódott, mint Süli János miniszter államtitkára, és időnként felmondja a beruházással kapcsolatos egyik-másik közhelyet.

Most Szocsiban, a Roszatom rendezvényén állt ki Kovács Pál az eseményről tudosító Világgazdaság újságírója elé azzal, hogy - afféle finomhangolásként - egy teljesen más hűtési struktúra megtervezésével fogalatoskodnak, mint amire eddig a Paks II. terve épült. A VG azt írta: az államtitkár elmondása szerint a kiegészítő munka a Paks II. Zrt. bevonásával zajlki, és a problémára az oroszoknak "számos, a gyakorlatban jól vizsgázó megoldása van"; bár ezeket még hozzá kell igazítani a helyi adottságokhoz. Kovács konkrétumot nem közölt, ám a napilap így is arról értesült, hogy esélyes egy új, medencés hűtőrendszer létesítése.

Pont ezt jövendölte meg négy éve Jávor Benedek EP-képviselő, aki a hírre ezt a szöveget is kiposztolta a Facebook oldalára: "Nem lett volna egyszerűbb az elején belátni, hogy igazam van, mint apránként, több száz, vagy ezer milliárd forint elköltése után beismerni, hogy teljesen abszurd feltételezésekkel vágtak bele a bővítésbe?"

Jávor emlékezetett rá: a Paks II. környezeti hatástanulmányát elemző anyaga 4 éve azt állapította meg, hogy a két új reaktorblokk hűtése nem megoldott, és ha úgy épül meg a rendszer, az túl fogja melegíteni a Dunát. Ennek elkerüléséhez pedig kiegészítő megoldások szükségesek, melyek azonban "további súlyos pénzeket jelent majd az eredeti árhoz képest" - írta az eu-s képviselő.

A kiegészítő megoldás szükségét a tavaly nyári, rekordalacsony dunai vízállás, és az Energiaklub mérései alapján megkérdőjelezhető módon a magas vízhőmérséklet ellenére le nem állított reaktorok esete bizonyítja. Noha a hivatalos kormányzati kommunikáció korábban azt hangsúlyozta, hogy a Dunával önmagában garantált, hogy az évszázad végéig biztosítható a hűtővíz igény (illetve, hogy a legalacsonyabb vízállás esetén rendelkezésre álló vízhozam is bőven kielégíti a paksi atomerőmű és a két új blokk hűtővízigényét), de erről mára kiderült, hogy ez nem igaz.

Pontosan ezt állította korábban Jávor Benedek is.

A Paks II. Zrt. máig nem közölte, hogy a tervezésnél pontosan milyen dunai vízállásokkal kalkuláltak, de a Portfolio most úgy látja, ez a probléma érdemben hozzájárulhat az engedélykérelmek csúszásához, illetve ahhoz a belső vitához is, melynek Aszódi Attila kirúgása lett a vége.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2019.04.22 09:37

Miután a jégtakaró olvad, így a duna vízhozama csökken , ezt ha bárkit meghallgattak volna atomfizikus mindenhez, de főleg a rabláshoz értő felcsuti lókupecen kívül , és nem egy putyinnál lévajazott tervet kalkuláltak volna, nem siklott volna ki már sokadszor ez a vonat (pl a rossz hitellel, a rossz tevekkel, most a rossz hütéssel, és még számtalan várható, lesz végül egy felcsuti stadion2 , meg egy kínai seggnyaló vonat belgrádig aranyáron a semmibe)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2019.04.22 09:34

@kakambuki: sőt ha azt mondja a víznek hogy hűlj le akkor az le fog hűlni :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kakambuki, 2019.04.22 09:02

@Abbe: Tényleg?? Egy biológus nem hirdeti magát menő magánügyvédként sem a neten sem pedig máshol. Ha pedig mégis akkor nem jogi végzettségű véletlenül?? Ja és az atomerőmű építése, beüzemelése és működtetéséhez kevés a biológusi képzés (feltéve ha van neki ilyen is!) annak összetettsége miatt. A problémát meg meg fogják oldani. Ha nem akkor bizony az érintett manus magas ívben fog repülni a helyéről bármilyen jól dekorált kormánypárti akárki, akkor is. A "csuti vályogvetővel" meg az a helyzet hogy egyenlőre lazán kenterbe vág legalább egy tucat "világhírű"politikust az ellen oldalról, szakvizsga nélkül is. Nem véletlenül támadják állandóan őt és országát is, fogvicsorgatva és vadul.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2019.04.16 17:31

@kakambuki: " úgy tudom hogy Jávor Benedek egy humán végzettségű személy, ügyvéd"

Elég rosszul tudod...Biológus, és ebből a témakörből doktorált, majd tanított a Pázmányon...
Ezzel nincs gond, majd utána nézel, ha akarsz.

Egy EU-s képviselő keretet kap arra, hogy szakértőket foglalkoztasson.
Biztos megtette, habár maga is környezetbiológus...

A csuti vályogvető is humán végzettségű, igaz egy tyúkot nem tudna visszaperelni, mert nincs szakvizsgája, de ez a tény nem akadályozza abban, hogy Európa eszének tartassa magát...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2019.04.16 17:26

Kedves Fidesz hívő hozzászólók!
A cikk arról szól, hogy az állampárt egyik funkcionáriusa elismerte azt a TÉNYT, hogy a megálmodott erőművünk amit drága elmebeteg vezérünk erőltetett ránk - minden szakmai EGYEZTETÉS ELLENÉRE -a hűtővíz kapacitás tekintetében NEM szabványos és NEM kivitelezhető.
Részlet a pártfunkci "mélymagyar" nyilatkozatából:
"egy teljesen más hűtési struktúra megtervezésével foglalatoskodnak, mint amire eddig a Paks II. terve épült."
Kvázi ez olyan, amikor Önök drága pénzem megrendelnek egy konyhabútort leendő konyhájukba, és UTÓLAG derül ki, hogy nem fér be :)))...paraszti logikával hozva a példát :)))
Tehát még mielőtt Sorosoznának, nemzetközi "dzsémszbond" migráns-simogató összeesküvést vizionálnak érdemes lenne - LEGALÁBB EBBEN - a biztonságra(atombiztonság) törekedni.
Hisz TUDOTT TÉNY, a Duna vízhozama sajnos a megváltozott éghajlati viszonyok miatt folyamatosan csökken, és hőmérséklete is emelkedik, tehát egy esetleges túlhevülés okán mivel hűtjük a reaktorokat? Elmebeteg n@ci plakátokkal, majd odateszünk egy plakátot, hogy "le Brüccsellel" :)))
Nem semmi!
Azért jó lenne elismerni,orwelli hívő szemüvegükön keresztül is- hogy ez bizony NEM ide való, ez így NEM szabványos...tehát egy olyan valamire dobtunk ki pénzt, ami a mai "mélymagyar" viszonyokra NEM SZABVÁNYOS...ezt ismerte el a pártfunkci is :))
És ehhez nem kell atomtudósnak lenni...egyszerű paraszti ész-és népi megfigyelés is épp elég!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html