BUX
37350

Paks 2: kedden Brüsszelben tárgyal Lázár

Miguel Arias Canete energiaügyi EU-biztos kedden Brüsszelben találkozik Lázár Jánossal, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, valamint külön fogadja Aradszki András energiaügyi államtitkárt - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

MTI, 2015. március 23. hétfő, 15:58

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény részéről Anna-Kaisa Itkonen szóvivő az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy mindkét bilaterális találkozó a magyar fél kérésére jön létre. A két megbeszélést külön-külön tartják meg, tekintettel a megbeszélések eltérő témakörére.

Itkonen szerint Lázár Jánossal Paks II-ről, Aradszki Andrással a harmadik uniós energiacsomag (az EU belső energiapiaci szabályozása) magyar megvalósításáról lesz szó.

Ami a paksi atomerőmű bővítésének ügyét illeti, Anna-Kaisa Itkonen március 13-án - reagálva a Financial Times című brit napilap állítására - azt közölte, hogy Brüsszel nem blokkolja a paksi atomerőmű bővítését, magát az építkezést, és az Európai Bizottság csak a fűtőanyag beszerzésére vonatkozó szerződéssel foglalkozott március 2-i ülésén.

A harmadik energiacsomaggal kapcsolatban az Európai Bizottság február végén több uniós tagállam mellett Magyarország ellen is kötelezettségszegési eljárást indított, mert úgy véli, hogy energiaszabályozása nem felel meg az uniós jognak. Anna-Kaisa Itkonen akkor erről azt mondta: az uniós testület különösen a tulajdonosi viszonyok szétválasztását, az energiahatóság függetlenségét, a fogyasztói problémákat és a rendszerhasználati díjak kiszabásának módját vizsgálja.