BUX
38240

Paks 2: megszólalt Brüsszel

Az EU nem blokkolja a teljes paksi beruházást, csak a fűtőelemek szállításával kapcsolatban vannak aggályok - erősítette meg az Európai Bizottság energiaügyekért felelős szóvivője pénteken, aki azt is hozzátette, hogy a jelenleg minősített dokumentum hamarosan nyilvános lesz.

Napi.hu, 2015. március 13. péntek, 12:59

Tárgyalások még folynak Magyarország és az Euratom között Paks 2 ügyében, a teljes beruházást pedig nem blokkolja az unió - derült ki az Európai Bizottság déli sajtótájékoztatóján. Anna-Kaisa Itkonen, a brüsszeli testület energiaügyekért felelős szóvivője megerősítette, hogy csak a fűtőelemek szállításával van gondja az uniós szerveknek.

A kormány várakozásai szerint az intenzív egyeztetéseket követően heteken belül véglegesítik a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos üzemanyag-szállításra vonatkozó szerződést, az Euratom észrevételeit figyelembe véve - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken cáfolva a Financial Times című brit üzleti lap csütörtöki értesülését, miszerint leállította az Európai Unió a paksi erőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását. (Az FT információit megerősítette Navracsics Tibor EU-biztos és más uniós tisztségviselői is.)

Kovács jelezte, hogy az érintett dokumentumokkal és a folyamatban lévő tárgyalásokkal kapcsolatos minden további részlet minősített adat, és így jelenleg nem áll módjukban további információval szolgálni.

Itkonen ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy jelenleg valóban minősített dokumentum, de a magyar kormány hozzájárulását adta a nyilvánosságra hozatalához, így hamarosan nyilvánosság teszik a dokumentumot.